PRIVREDNI RAST I RAZVOJ SMEDEREVSKE PALANKE – Niskogradnja

U Smederevskoj Palanci poslednjih godina realizovani su brojni infrastrukturni projekti koji su od vitalnog značaja za građane naše opštine, koji ih povezuju na neki način i sa drugim delovima Srbije, ali koji im omogućavaju normalan svakodnevni život. Tu govorimo o infrastrukturnim projektima, prvenstveno razvitak putne mreže, ali i rekonstrukcija i realizacija projekata koji se tiču samog izgleda i funkcionisanja centra grada. Kada u našoj opštini pomenemo firmu Niskogradnja svi su jako dobro upoznati sa kapacitetima, mogućnostima i onim što je ova firma uradila koja već decenijama egzistira, širi se i razvija na pravi način i na adekvatnom pristupu prati taj privredni rast i razvoj lokalne samouprave. Privredni rast i razvoj Smederevske Palanke u poslednjih nekoliko godina karakterističan je po realizaciji novih projekata infrastrukturnih na teritoriji, ne samo grada već i čitave opštine, kao i onih koji se tiču regionalnog i državnog značaja. Firma Niskogradnja, jako dobro poznata Palančanima, koja ima dugu tradiciju i koja ima renome i ime. Sve ono što je praktično rađeno poslednjih godina i decenija ovde, uglavnom što se infrastrukture tiče, vezano je za Niskogradnju.
Pa, gospodine Gajiću, kada govorimo o Niskogradnji da upoznamo naše čitaoce najpre sa istorijatom Vaše uspešne firme i otkad se ime Niskogradnja nalazi na mapi ne samo Smederevske Palanke, već rekli bismo i znatno šire.
Niskogradnja je firma koja je osnovana 1988. godine, čiji je osnivač moj otac i osnovana je pod nazivom SZR Niskogradnja. Tad je to bila radnja registrovana na kuću, sa vrlo malim brojem i radnika i prometa i poslova koje je obavlјala do 2006. godine kada smo prešli u DOO koji je sledbenik te Niskogradnje. Tako da faktički, firma koju sad ja vodim preko 35 godina posluje na našoj teritoriji.
Razvoj Niskogradnje tekao je upravo sa onim što ste rekli, sa tom vlasničkom transformacijom jednostavno ste hteli da od jedne porodične firme napravite nešto mnogo više.
Jeste, ja je i sada smatram porodičnom firmom. Ja znam sve radnike koji rade kod mene, dosta mojih rođaka radi kod mene, sestra moja je drugi čovek u firmi i ja je i dalјe smatram porodičnom firmom iako smo možda izašli iz nekih od tih okvira, ali još uvek se trudim da to bude onako kako je započeto i kako je moj otac zamislio i ja za sad ne izlazim iz tih okvira.
Konkretno, za one koji nisu dovolјno upućeni čime se bavi Niskogradnja, čime ste se bavili u početku, čime sada i šta je obuhvatilo to proširenje delatnosti i samim tim i proširenje firme?
U početku radnja se bavila sitnim zanatskim radovima, popravkama, rekonstrukcijama, gradnjom betona, behatona, ivičnjaka i svega toga. U principu, sada je slično to samo na mnogo većem nivou. Imamo otprilike oko 40 zaposlenih, imamo neki svoj vozni park i ono što je, po čemu se ističemo i po čemu smo poznati da sve radove u putnoj infrastrukturi do asfalta radimo u svojoj režiji i tu smo radili ne samo na našoj teritoriji, već na teritoriji svih okolnih opština.
Ono što je karakteristično za Niskogradnju a to je ta neophodna saradnja sa lokalnom samoupravom u Smederevskoj Palanci, a kao što ste rekli i sa gradovima u okolini, u ovom delu Srbije, pa i šire. Vi ste tu bili, uglavnom kada su se realizovali infrastrukturni projekti, ali ste bili tu kada su bile one krizne kritične situacije, govorimo o poplavama, o nekim drugim elementarnim nepogodama. Upravo je ta Vaša mehanizacija preko potrebna kao i kada govorimo o održavanju zimske službe i funkcionisanju u našem gradu.
Jeste, za svaku elementarnu nepogodu i sastavni deo kriznog štaba. Bili smo prisutni za vreme kovida, dosta toga smo podneli mi u vreme kada je bilo zabranjeno kretanje, kada je bilo ograničeno kretanje, kada je bilo zabranjeno okuplјanje, znači te neke stvari su prošle kroz našu firmu, gde smo radili dezinfekcione barikade, gde su lјudi išli dezinfikovali zgrade. Mnogo toga je odrađeno baš na osnovu tog nekog iskustva koje smo imali od ranije.
Da se vratimo i na one infrastrukturne projekte, ne samo u 2023. već i ranije, praktično ste bili deo realizacije kao izvođači radova brojnih infrastrukturnih projekata. Prvenstveno, kada to kažemo mislimo na ulice, na uređenje grada, a takođe participirali ste i u radovima koji se tiču nekih puteva i infrastrukturnih objekata koji su regionalnog i državnog značaja.
Jeste, što se tiče 2023. godine eventualno mogu da izdvojim projekat donjeg dela glavne ulice, koji je završen pre mesec dana, gde smo ponosni na to kako je to urađeno i u roku i onako kako to izgleda. Sa kime god sam pričao, ko god mi je komentarisao i ko nije pristalica i ko nije odobravao to što smo radili, svi su rekli na kraju da je to ispalo fantastično i da jednostavno kad se prođe tuda da nemate utisak da ste u Palanci, nego da je to zapadni deo Evrope onako kako je urađeno.
__???__ ste se, u principu i zbog činjenice da Smederevska Palanka opština beleži privredni rast i razvoj poslednjih nekoliko godina. To je značajno i za radove koje Vi izvodite, ali sigurno u neku ruku, kao i čovek koji je odavde iz Smederevske Palanke osećate tu dozu i lokal patriotizma, sigurno je dobro kada imate više posla. Ne govorimo o onoj drugoj strani kada su u pitanju neke neplanirane aktivnosti poput elementarnih nepogoda i ostalo, već kada radite na realizaciji nekih projekata, to znači da se grad razvija. Jel` se oseća to poslednjih nekoliko godina, što se tiče Vaše firme, jer ste praktično uklјučeni u veći deo toga?
Ovako, da Vam kažem, što se tiče elementarnih nepogoda, što se tiče stvari, vanrednih situacija, što se tiče svega toga, ne znam koliko je umesno ja sada da pričam o tome, nijednu od tih stvari moja firma nije naplatila niti fakturisala opštini. Znači, svaki put kad je bilo teško i narodu i lјudima, pogotovo dole naselјe, znate i sami kakva je situacija, mi smo bili tu da pomognemo. Mnogo dugo živimo u ovom gradu, mnogo dugo radimo u ovom gradu da bi mi mogli svaku stvar da naplatimo i da fakturišemo i da nam to, kao osećamo se ponosno zbog toga. Ne, meni je drago da mogu da pomognem nekome u takvim situacijama. Recimo, prošle godine znate i sami kakva je bila situacija sa onim padavinama, hoće biti izlivanja, neće biti izlivanja, preko stotine poziva sam primio od lјudi koji žive u ugroženim delovima grada. Svi su zvali jer znaju moj pristup tome i znaju moje ponašanje u takvim situacijama. Znaju da ih ne bih slagao, da ih ne bih prevario, znaju da ću im pomoći što mogu da im pomognem. Tako da, što se tiče tih stvari ne mogu da ih stavlјam u kontekst sa razvitkom grada.
Trudite se da budete društveno odgovorni.
Jeste.
Kada govorimo o projektima koje ste realizovali na teritoriji opštine Smederevska Palanka, tu mislim i na sam grad i na seoske mesne zajednice, dosta stvari je urađeno, prvenstveno kada je u pitanju sanacija lokalnih putnih pravaca. To su projekti koji su realizovani ne samo u 2023. već i proteklih godina. Nekako se ravnomerno radilo u svim delovima grada, pa i u seoskim mesnim zajednicama.
Sada mogu i hteo bih da izdvojim trotoar u Crvene armije, koji se radi do kafane Stara sajonara, koji vodi do puta za novo groblјe, gde ne možete da verujete koji broj dece ujutru se kretao regionalnim putem pešaka na putu do škole.
Koji nije bio dovolјno obezbeđen.
Koji nikako nije mogao da bude obezbeđen, jer onde su brzine iako je ograničeno 50 niko se ne kreće toliko.
Takođe, govorimo o jednom projektu koji je upravo završen, koji je već godinama u planu. To je asfaltiranje prilaza novom gradskom groblјu Kamenac.
Jeste, mi smo bili tu uklјučeni od početka. Inženjer Sanja Antić Petrović koja radi u mojoj firmi je projektovala taj put. Mi smo radili pripremu, izveli smo sve radove.
Od ulica na koje su građani i meštani tog dela Smederevske Palanke dugo čekali da se završe izdvojili bi možda Jaseničku, Žarka Simića na teritoriji Kolonije, zatim, ulica Želјka Tošića.
Ja mislim da ima jedno deset godina kako su one pripremlјene za asfalt. Jednostavno lјudi nisu verovali kada smo došli, kada smo radili finalne primpreme i kada smo krenuli u asfaltiranje, lјudi nisu mogli da veruju da će to zaista da se asfaltira i da je to došlo na red. Želјka Tošića to je ulica dole u naselјu, za njih šta god da se radi u njihovom delu, za njih je to događaj. Ulica Đenerala Pavlovića isto gore, gde je veliki broj kuća, gde je veliki broj građana ista je reakcija bila za sve to.
Kada govorimo o ovim značajnim projektima, ne samo na teritoriji Smederevske Palanke, već kada je u pitanju povezivanje Smederevske Palanke sa okolnim opštinama i gradovima, kada su u pitanju putevi regionalnog i državnog značaja tu ste na neki način učestvovali i kao deo tima koji je to realizovao.
Jesam, naša opština je jedna od retkih opština koja se vodi time da ako se nešto radi da se uradi sve kako treba ili da je bolјe da se ostavi da se ne radi. Mnoge ulice koje su frekventnije od Želјka Tošića se ne rade jer nije urađena osnovna infrastruktura. Znači, ne postoji kanalizacija fekalna mora da se ili uradi ili da se zameni vodovodna mreža. Na svim putnim pravcima koji su asfaltirani u zadnjih pet godina sva vodovodna mreža je zamenjena i sve je urađeno onako kako treba da se uradi. U ovom donjem delu glavne ulice mi smo izvršili čak postavlјanje i rezervnih elektro kablova da ne bi se došlo u situaciju da se za godinu, dve dana kopa ulica zbog toga. Regionalni putni pravci koji prolaze kroz grad, koji su rekonstruisani u njima je zamenjena vodovodna linija. Jednostavno, nije lako uspostaviti kontakt između republike i opštine. Republika je ta koja finansira rekonstrukciju ulice, nju ne zanima da li je dole kišna, da li je vodovodna, da li je azbest i o čemu se radi. Onda smo mi ti koji u tim slučajevima dolazimo, pomažemo, šta možemo uradimo, odradimo i zamenimo.
Tu je ta odgovornost što se tiče lokalne samouprave i vas koji ste tu. Postoji i neki deo ulice, kao što ste pomenuli i neki deo koji tu treba da se uradi koji nije opet u nadležnosti državnog organa i onda se vi uklјučite sa lokalnom samoupravom i odradi se i taj deo.
Jeste, takav je zakon. To je nekad sve bilo državno, sada je ovo lokalno, ovo državno. Mi imamo veliki problem u održavanju u zimskom periodu. Ljudi ne razumeju da nismo mi zaduženi za sve puteve na teritoriji opštine Smederevska Palanka. Mi smo zaduženi za opštinske puteve Smederevska Palanka. Ja sam pokušavao da razgovaram sa Preduzećem za puteve Požarevac, koji održavaju državne puteve na teritoriji naše opštine, da napravimo neki kompromis, da me angažuju za te delove njihovih puteva, da ja mogu da ih održavam. Jer ja, primera radi, ja idem do Goloboka sa podignutom daskom za čišćenje snega iako ima snega na putu jer ne smem da očistim njihovu deonicu puta, jer je to put trećeg priroriteta koji oni mogu da čiste tek kada završe prvi i drugi prioritet. Što je mislim van pameti i nebulozno, ali jednostavno takav je propis, takav je zakon i moramo da ga poštujemo. Sad zamislite nekog u zimskom periodu koji živi na tom putu vidi mene gde prolazim sa kamionom, da nosi dasku kamion i da je podigao dasku. On će da kaže: Gle ovaj šta radi, ide ovde vozi se, neće da radi. Ali jednostavno, ja te stvari ne smem da radim bez njihovog odobrenja.
Ono što je takođe bitno, na čemu ste dosta radili, to su i putni pravci lokalni na teritoriji seoskih mesnih zajednica i tu beležite aktivnosti i to je veoma bitno za upravo ravnomerni razvoj lokalne samouprave.
Jeste, bili smo uklјučeni u svim, maltene u svim seoskim pravcima. Dosta toga je odrađeno u Kusatku. Ove godine preko nas su išla dva putna pravca u Kusatku i priprema i asfaltiranje. Prethodne godine je to finansirala republika i tu smo bili uklјučeni. Završeni su i projekti koji su početi u Cerovcu, završeno je Vatoševo koje je bilo…
Jedna kritična tačka godinama.
Baš godinama, autobus nije hteo da saobraća u tim pravcima. Veći deo pravaca je odrađen na teritoriji opštine Smederevska Palanka.
Pomenuli smo i priču o društvenoj odgovornosti, sigurno ste tu i da pomognete, donirate i onima kojima je pomoć neophodna. Uklјučivali ste se, to znamo, u brojne humanitarne akcije.
Jesam, svuda gde su nas zvali, svuda gde smo mogli i koliko smo mogli mi smo pomogli. Ono što ja mogu da izdvojim je «Tamara u akciji» ona emisija kad je bila, da smo stvarno njima izašli maksimalno u susret, da su bili više nego zadovolјni, da su komunicirali lako s nama, da su dolazili do toga šta im treba, da smo stvarno napravili jedan korektan odnos.
Niskogradnja bazira se, kao što ste rekli, na toj porodičnoj tradiciji tako da kažemo, rekli ste da imate 40 radnika, kada govorimo o njihovoj strukturi jel` su pokrivene sve pozicije od onih visokostručnih, do onih koji su bitni i koji se bave i tim poslovima koji su vezani za čistoću.
Jeste, imamo licence potrebne za naše poslove, koje ne bi mogli da imamo da nemamo visokostručno obrazovani kadar. Druga stvar koja mene mnogo više raduje od svega, od svih projekata i od svega najavlјivanog je što očekujem da mi se deca vrate sa školovanja. Stariji sin je na završetku studija i očekujem ga na proleće ovde. Završio je Građevinski fakultet, sad je trenutno na masteru. Znači da se uklјuči, odnosno ne da se uklјuči, nego da preuzme sve ovo da vodi i da verovatno unapredi po svojim vizijama i po svom mišlјenju onako kako treba.
Što se tiče mehanizacije, imate li tu neke planove za proširenje? Zadovolјavate, uspevate da odradite sve te ugovorene poslove sa trenutnim stanjem?
Što se mehanizacije tiče, država nam je dosta pomogla zadnjih tri, četiri godine. Uzimali smo subvencije od 25% koje je država dala za kupovinu novih mašina. Dosta toga smo zanovili. Naravno, uvek ima još i uvek ima više, ali smo trenutno mislim na nivou koji zadovolјava naše potrebe i potrebe grada.
Pomenuli ste državu, pomenuli ste lokalnu samoupravu, zadovolјni ste sa te strane saradnjom sa njima i uspevate da realizujete sve te dogovore?
Jesmo, kažem nema šta, iskreno država nam je dala subvencije od 25% na kupovinu mašina, to je red veličine četrdeset, pedeset hilјada evra za jednu mašinu. To mi se nije desilo za vreme dok ja poslujem da mi neko da, odnosno da mi pokloni neke pare koje ne moram da vratim. U početku nisam verovao u to, kažem već zadnjih četiri, pet godina smo obnovili taj park na taj način, drugačije sigurno ne bih ni mogao i prezadovolјan sam što se toga tiče.
Uspešan ste privatnik, sarađujete sa drugim privrednim subjektima na teritoriji opštine Smederevska Palanka a i šire. Pomenuli smo sve te projekte, privredni rast i razvoj, kako Vi gledate trenutno privrednu situaciju u Smederevskoj Palanci? Generalno u odnosu recimo na neke druge gradove, u odnosu na neki period uklјučeni ste u to već više decenija, kakva je po Vama sada situacija? Ima bolјitka naravno, ali ima li šanse da uhvatimo neki prosek koji je bitan pa da budemo iznad proseka?
Vidi se rast prometa, vidi se rast dobiti, vidi se rast svega. Kažem što se mene tiče i mog gledišta svega toga ja nemam nekih zamerki, nešto što bih mogao da skrenem pažnju da možda nije kako treba ili da bi trebalo da se promeni.
Gospodine Gajiću, hvala Vam na ovom razgovoru i nadamo se da će, što se tiče Niskogradnje i 2024. godina proteći onako kako s te planirali i da će zajedno sa kompletnim privrednim rastom i razvojem Smederevske Palanke biti realizovani svi ti projekti koje ste planirali.
Hvala, takođe.
Bila je ovo, poštovani gledaoci, još jedna priča o uspešnoj firmi koja već četiri decenije egzistira na teritoriji opštine Smederevska Palanka i koja je itekako bitan subjekt u privrednom rastu i razvoju naše opštine, prvenstveno kroz realizaciju brojnih projekata, kroz društvenu odgovornost, kroz pomoć, ali i kroz one svakodnevne aktivnosti koje uspešno obavlјa u saradnji sa lokalnom samoupravom.

Please follow and like us:
Posted in Пројекти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *