PRIVREDNI RAST I RAZVOJ SMEDEREVSKE PALANKE – Nesam inženjering D.o.o.

Početak kompanije „Nesam Inženjering“ može se pronaći u 1975. godini kada je Slavoljub Mijailović iz sela Grčac nadomak Smederevske Palanke kupio svoj prvi kamion i uz pomoć supruge, oca i kasnije sina i ćerke učestvovao u samim počecima preduzetničke delatnosti u državi. Kroz konstantan rast posla došlo je i do investicija u dodatna vozila i građevinsku opremu kojom su obavljani poslovi transporta i niskogradnje. 1990te godine Slavoljub otvara firmu „Nesam“ i ubrzo u svom selu investira u jednu od prvih privatnih benzinskih stanica u Jugoslaviji. Tada sektor niskogradnje, transporta i rudarskih radova, koji je do danas ostao pretežna delatnost kompanije, preuzima njegov sin Nebojša.

Kompanija „Nesam Inženjering“ nastaje 2009te godine, kada se stvorila potreba da se sektor transporta i izvođenja radova u niskogradnji i rudarstvu izdvoji u posebnu kompaniju. Kroz godine i povećanje poslovnih aktivnosti, kompanija je konstantno investirala u opremu i vozila, sa poslovnim aktivnostima na teritoriji cele Srbije.
Kompanija se vremenom specijalizovala i za pružanje usluga opekarskim kompanijama širom Srbije na poslovima iskopa, transporta i snabdevanja glinom za potrebe proizvodnje. Tako se prošle, 2022. godine ukazala prilika za investiranjem kroz kupovinu fabrike opekarskih proizvoda „Industrija građevinskog materijala Opeka“, koja u Smederevskoj Palanci u raznim vidovima posluje više od 100 godina i kao takva je uvek bila jedan od nosilaca privrede Smederevske Palanke.
Iako takvu odluku nije bilo lako doneti, u ciglani Opeka je prepoznat potencijal i kvalitet proizvoda koji mogu biti veoma konkurentni na tržištu, sa vizijom da svest o našim proizvodima proširimo i da što više domova i objekata bude sagrađeno robom iz našeg asortimana. Fabrika proizvodi sve vrste opekarskih proizvoda od prirodne gline i peska pečenim na prirodni gas čime se postiže veoma nizak nivo emisije štetnih materija u okolinu. Proizvodni asortiman sastoji se od preko 20 proizvoda, od klasičnog giter bloka i giter cigle, preko raznih pregradnih i šupljih blokova, fert ispuna i kanalice i više vrsta „termo“ blokova koji se sve više koriste u modernoj izgradji zbog svojih izolacionih i akustičnih osobina.

Osnovna delatnost kompanije je i dalje izvođenje radova i transport materijala u niskogradnji i rudarstvu, a pored proizvodnje opekarskih proizvoda kao nove delatnosti, kompanija poseduje i svoje stovarište građevinskog materijala, tehnički pregled za putnička i teretna vozila, salu za proslave i u kooperaciji sa porodicom Đorđević iz Donje Livadice, svoju separaciju prirodnog šljunka sa betonskom bazom i pratećim prevoznim sredstvima.
Kroz konstantne i intenzivne investicije u novu opremu, kompanija trenutno poseduje vozni park od 50 jedinica od čega je većina kamiona kipera, kao i 40 jedinica građevinske mehanizacije raznih tipova i namena. Takođe, 2023. godine vršene su i investicije u kupovinu prvih kamiona na prirodni gas, remont pogona u ciglani sa ciljem da se poboljša efikasnost proizvodnje, kao i investicijom u solarnu elektranu kapaciteta 1MW na ciglani kojom se vrši ušteda u energiji i doprinosi poboljšanju očuvanja životne sredine.

Trenutno kompanija u svim svojim sektorima zapošljava oko 180 lica različitih kadrova, oko 80 u niskogradnji, 80 u ciglani i ostatak u ostalim sektorima. Više od 80% zaposlenih živi i radi na teritoriji opštine Smederevska Palanka, među kojima i lica sa invaliditetom i sve veći procenat žena u kolektivu. Postoji i dosta slučajeva gde su u radnom odnosu više lica iz istog domaćinstva, kao otac i sin, brat i sestra itd. Osećamo i privilegiju ali i veliku i konstantnu odgovornost za zaposlene kojima naša kompanija pruža mogućnost za pristojnu zaradu i život u Smederevskoj Palanci. Pored svih dosadašnjih investicija, naši zaposleni su nešto u šta smo se uvek trudili da investiramo, i uz čije zalaganje možemo da osiguramo konstantan i realan rast kompanije u godinama koje slede.

Uvek smo se trudili da izađemo u susret svim organizacijama, pojedincima i dešavanjima kojima je bila potrebna pomoć kroz razne vidove donacija, koje su se najčešće bile iz opštine Smederevska Palanka. Trudimo se da kroz pomoć drugima damo bar neki doprinos poboljšanju života stanovništva ovog grada.
Iako nas je priroda posla najčešće vodila u zavisnosti od projekta po celoj teritoriji Srbije, naša flota uvek je nosila registarske oznake opštine Smederevska Palanka. Čast nam je i privilegija biti deo Smederevske Palanke i što smo svojim radom i zalaganjem jedan od pokretača privrede ovog grada.

Please follow and like us:
Posted in Пројекти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *