СОЛОМОНОВ ЧВОР-МОТИВ КОЈИ “СПАЈА” МАЈСТОРЕ ПУСТОВАЊА СРБИЈЕ И БиХ

Више од 20 жена из Србије и Босне и Херцеговине представило умеће израде рукотворина древном техником пустовања вуне представницима републичких институција и међународне заједнице, током Дипломатског дана, уприличеног у склопу прве колоније пустовања која се одржава у Царској палати у Сремској Митровици.

Колонију организују НАЛЕД и Етно мрежа, у партнерству са удружењем Босанске рукотворине, кроз пројекат ”Заједно за културни туризам – Прекогранична сарадња за бољи друштвено-економски развој и очување традиционалних заната”, који се спроводи уз подршку ЕУ. Током колоније, највише су рађени комади са мотивима мозаика Царске палате, а најзаступљенији је Соломонов чвор.

Потпредседница Владе, председница координационог тела за родну равноправност и министарка културе Маја Гојковић истакла је да је догађај својеврсни омаж народном стваралаштву, али и снажан подстицај оснаживању и унапређењу економског положаја жена и то превасходно у сеоским подручијима.

„Дела вредних руку жена биће представљена посетиоцима, а многи примери ове радиности имаће прилику да буду представљени не само овде већ и много шире, у Европи и свету. Тако ширимо и представљамо богатство, лепоту и раскош народне радиности и нашег стваралаштва. Иако смо склони да сходно новим трендовима све више будемо фасцинирани тенолошким напретком и дигиталним садржајима, не смемо никада да заборавимо на важност очувања наших корена – културног наслеђа које је идентитет једног народа и сваке државе. Очување културног наслеђа је један од приоритета културне политике Републике Србије. У том циљу, уз изванредну сарадњу са Етно мрежом, Министарство културе од ове године спроводи и конкурс за подршку пројектима из области заштите и савремене интерпретације старих традиционалних заната и њихове примене“, рекла је Гојковић и додала да значај Колоније потврђује и подршка Европске уније овом пројекту.

Заменица шефа Делегације ЕУ Пламена Халачева наводи да је Европа кључна дестинација културног туризма и да ће ЕУ наставити да подржава и промовише и културно наслеђе Србије. „Делимо исту историју, културу и, искрено се надам, заједничку будућност. ЕУ је подржала очување и реконструкцију бројних објеката српске културне баштине, а подржава и промовише индивидуални допринос очувању културног наслеђа, славећи напоре појединаца да заштите своје културно наслеђе и идентитет својих заједница и градова. То чинимо кроз недавно установљену награду „Херој наслеђа“ и пројекте попут овог, који захваљујући нашем Програму прекограничне сарадње између Србије и Босне и Херцеговини подржава најмање 60 занатлија и мајстора из 18 општина у две државе, а сви су хероји баштине за себе“, рекла је она.

Амбасадор Канаде Џајлз Норман, носилац НАЛЕД Стреле за подршку економском оснаживању жена и младих кроз заштиту културног наслеђа навео је да Канадски фонд подржава рад Етно мреже на економском оснаживању и родној равноправности кроз подршку занатским колонијама и изложби минијатура са циљем да културно наслеђе постане чинилац локалног развоја.

Циљ ове колоније је и да се, стварањем заједничких рукотворина граде нови мостови сарадње, изјавила је председница Етно мреже и извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић. Она је навела да је колонија окупила жене из пограничног подручја обе земље, како би радиле комаде са мотивима нашег подњебља који су нам заједнички и који нас спајају. Јовановић је захвалила градоначелници Сремске Митровице Светлани Миловановић и локалном удружењу „Златно руно Сирмијума“ на гостопримству и подршци у организацији колоније, истичући да је ово прилика да се истакне оно што је заједничко и најлепше за обе земље.

Please follow and like us:
Posted in Вести, Друштво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *