У СРБИЈИ ПОТВРЂЕНО 457 СЛУЧАЈЕВА ЗАРАЗЕ КОРОНАВИРУСОМ

Директорка Института „Др Милан Јовановић БатутВерица Јовановић саопштила је да је у нашој земљи до данас, до 15 часова, потврђено укупно 457 случајева заразе коронавирусом, као и да су данас, од последица ове заразе, преминуле укупно три особе.

Јовановић је на редовној конференцији за новинаре одржаној у Палати Србија истакла да су од последњег извештаја тестирани узорци 295 особа, од којих је 73 било позитивно, а 222 негативно.

Она је навела да је хоспитализовано 47 особа, а данас до 15 часова тестирано укупно 1.456 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Јовановић је саопштила да су у нашој земљи данас забележена три смртна случаја од последица коронавируса, јер је, уз два ранија смртна исхода, данас у болници “Драгиша Мишовић” преминула и жена стара 48 година.

Превентива је најважнија у заустављању даљег ширења коронавируса у Србији, поручила је она и поновила да од овог вируса највише страдају старији људи.

Ситуација је, како је указала, тешка и у другим земљама и држава може само уз подршку грађана и поштовање свих мера да сузбије заразу.

Поштујте све препоруке здравственог сектора, а пре свега држите дистанцу, како међу својима најближима, тако и у радном окружењу, нагласила је Јовановић и апеловала на све грађане, а посебно на пензионере, да не излазе напоље и да поштују мере које је донела Влада како не би довели своје и туђе животе у опасност.

Она је, говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, истакла да су наше здравствене установе у покрајини део система државе Србије и да се свакодневно одржава комуникација за Заводом за јавно здравље у Косовској Митровици, као и осталим здравственим установама, које поштују све препоруке и мере које доноси држава Србија.

Јовановић је саопштила да се на респираторима тренутно налази 25 особа, и прецизирала да је највише оболелих од коронавируса у Београду – 177, у Колубарском округу 42 и у Нишу 40.

Она је указала на то да се број оболелих, посматрано по градовима, мења из часа у час, при чему ће детаљна анализа бити саопштавана само једном или два пута дневно, како се не би објављивали различити подаци.

Према њеним речима, на територији Београда, Колубарског и Нишког округа, с обзиром на то да су Београд, Ваљево и Ниш означени као жаришта, кризни штабови, институти и службе интензивно примењују све мере епидемиолошког надзора, док ће евентуална одлука о новим мерама бити донета мултисекторски, о чему ће јавност бити благовремено информисана.

Интензивно се, како је истакла, прати епидемиолошка ситуација и врши надзор у сваком округу, на основу чега се затим сачињавају анализе.

Јовановић је истовремено исказала захвалност Министарству здравља и свима у здравственом сектору на сарадњи и великој подршци, а посебно служби хитне медицинске помоћи.

Директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић навео је да је здравствени систем од почетка предвидео где ће бити смештена деца која имају инфекцију и која захтевају лечење, а то су педијатријски капацитети КБЦ ”Др Драгиша Мишовић”.

Стевановић је додао да увек постоје изузеци, да су комплетне породице инфициране, те да ће се, ако нико од чланова не захтева посебно лечење, правити изузеци како би се породици омогућила модификација смештаја у адекватним условима, како би остали заједно.

Он је поновио да простор на Београдском сајму није предвиђен за колективни смештај, већ да буде привремена болница великих капацитета за смештај особа позитивних на вирус, који имају минималне симптоме.

Данас нам тај капацитет није потребан и надам се да неће ни бити, али је неопходно припремити простор за оно што може да нам се догоди, истакао је директор Инфективне клинике.

По истом принципу, како је указао, мобилишу се сви лабораторијски капацитети, јер уколико се повећа број инфицираних биће потребно што више лабораторија за обављање анализа.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић пренео је да су у Нишу предузете ригорозне мере на клиникама, и да су доведени само они лекари који нису били у потенцијалном контакту са оболелима.

Он је оценио да нам још нису потребне најстроже мере, као што су евентуално стављање целих градова у карантине, али ако грађани не буду одговорни и оне ће ступити на снагу.

Ова и следећа недеља биће веома тешке, са знатно већим бројем оболелих и умрлих, упозорио је епидемиолог и поручио да нам је у наредном периоду потребна велика дисциплина и поштовање свих прописаних мера.

Уколико се будемо придржавали свега, очекујем да ћемо успети да што више спустимо експоненцијалну криву и развучемо дистрибуцију оболелих, а да око Васкрса имамо врхунац епидемије, што је могуће с обзиром на број грађана који је дошао из иностранства, објаснио је он.

Епидемије и пандемије нису искључиво здравствени проблем, већ истовремено и социјални, економски, психолошки, па и политички проблем, оценио је Тиодоровић и поручио да је неопходно да се јединствено усмеримо ка борби против вируса, поштујући налоге које даје струка.

Please follow and like us:
Posted in Друштво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial