У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ УСПЕШНО СПРОВЕДЕН ПРОГРАМ ЗАПОШЉАВАЊА ВИСОКООБРАЗОВАНИХ РОМА И РОМКИЊА

Представници Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, представници ГИЗ-а, Канцеларије за Инклузију Рома АП Војводине и Удружења ромских студената, данас су посетили општину Смедеревска Паланка поводом успешне реализације програма „Подстицање запошљавања високообразовних Рома и Ромкиња у јединицама локалне самоуправе“.
Овим програмом, прошле године, потписан је меморандум о запошљавању Станоја Симића, дипломираног економисте, који је стекао радно искуство у Одељењу за финансије општинске управе у протеклих осам месеци. Станоје је сада, након завршеног програма, запошљен као службеник у Општинској управи Општине Смедеревска Паланка у Одељењу за финансије. Од двадесет општина у којима је имплементиран овај програм једина је општина Паланка која је показала спремност и створила услове да кандидат остане да ради и заснује радни однос.
Програм је реализован у оквиру пројекта „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“, који у нашој земљи спроводи Немачка развојна сарадња. Програм „Подстицање запошљавања високообразовних Рома и Ромкиња у јединицама локалне самоуправе“, конципиран да омогући запошљавање високо образованих Рома и Ромкиња у јединицама локалне самоуправе у струци за коју је стечена академска и струковна врста квалификације, односно шести и седми ниво квалификације.
Програма ће трајати до краја марта 2023. године, а на јединицама локалне самоуправе је да обезбеде радно ангажовање на пословима који одговарају стручној спреми сваког лица укљученог у реализацију програма, што је Општина Смедеревска Паланка и урадила и тиме доказала да су овакви подстицаји и програми одрживи.
Састанку су данас присуствовали помоћница министра Нина Митић, шеф одсека за унапређење положаја Рома Софија Османовић, представница ГИЗ-а Даница Белић, а у име општине заменица председника Ђурђина Младеновић, председница Скупштине општине Радмила Радисављевић, начелница Општинске управе Гордана Костић, начелник финансија Милан Тркља и новозапослено лице Станоје Симић.
Please follow and like us:
Posted in Вести, Друштво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *