Тридесет пета седница општинског већа

На тридесет петој седници Општинског већа,  утврђен је Предлог ребаланса буџета Општине Смедеревска Паланка за 2019. годину.

–  На појединим позицијама, на страни прихода, доћи ће до увећања средстава. То се пре свега односи на  приходе од пореза  на зараде, у износу од 70 милиона динара. Што се тиче расхода, средства су смањена на конту Скупштине општине, а треба истаћи да су средства повећана за предшколску установу „Чика Јова Змај“, у складу са законом о увећању зарада. Средства су такође повећана установама културе, у складу са пројектима које су добили од Министарства културе. Поред тих средства, додатно смо издвојили из наших извора – рекао је, по завршетку седнице, Милан Тркља, самостални саветник у Одсеку за финансије Општинске управе.

Извршење буџета за првих шест месеци ове године је задовољавајуће и износи преко 80 процената.

–  За сада смо задовољни приливом средстава,  односно извршењем буџета, што доказује да смо добро планирали и пројектовали средства за ову годину. Ребаланс је био неопходан,  због повећања пореза на зараде – истакао је Милан Тркља.

На овој седници, чланови Већа разматрали су Извештај о извршењу буџета за првих шест месеци ове године и извештај екстерне ревизије о завршном рачуну за прошлу, 2018. годину.

У наставку тридесет пете седнице,  утврђен је Предлог одлуке о измени Одлуке о утврђивању максималног броја запослених на неодређено време у јавном сектору општине Смедеревска Паланка.

– Одлука Владе Србије из 2017. године  о максималном броју радника на неодређено време, гласила је на број запослених од 676. Број радника је смањен на 511, остваривањем права за одлазак у пензију као и добровољним одласком запослених.  Доношењем ове одлуке,  ми имамо 165 радника мање од максималног броја, који је утврдила Влада Србије – истакао је председник општине, Никола Вучен.

На седници Општинског већа разматран је и предлог правилника о условима за доделу награда ученицима и студентима – младим талентима.

– Прошле године смо определили  два милиона динара за наше најбоље ученике, и коначно, успели смо и ове године да одвојимо средства за најбоље, иако смо и даље у тешкој финансијској ситуацији. Ове године смо повећали средства, тако да сада располажемо са 3 милиона динара. Након усвајања ове Одлуке, на седници Скупштине општине, расписаћемо конкурс и обавестити ученике, студенте и таленте, путем средстава јавног информисања, како могу да аплицирају за поменута средства. На овај начин, испуњавамо дато обећање, а то је да помогнемо нашим најбољим ученицима –  рекао је председник опшитне.

На седници Општинског већа, поред осталог, разматран је Предлог оперативног плана за одбрану од поплава на водама другог реда, а такође и измене и допуне Програма уређивања грађевинског земљишта, изградње и одржавање комуналне инфраструктуре у општини Смедеревска Паланка.

Разматрани су и захтеви основних школа за ангажовање личних пратилаца за ученике, као и захтеви за доделу финансијске помоћи.

В.С.

Please follow and like us:
Posted in Политика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *