РЕКОНСТРУКЦИЈА СОБРАШНИЦЕ У ПОРТИ МАНАСТИРА ПИНОСАВА

Одлуком Министарства Културе Владе Републике Србије, а по Благослову нашег Преосвећеног Епископа Шумадијског Г. Јована, Завод за заштиту споменика Републике Србије ће потпуно обновити Собрашницу покрај Карађорђевог Храста у порти Манастира Пиносава у Кусатку.
Посебно захваљујемо Министарки Културе Републике Србије гђи. Маји Гојковић као и свим људима Завода за заштиту споменика културе из Смедерева који су учествовали у изради Пројекта обнове Собрашнице Манастира Пиносава.

Радови на обнови би могли почети већ за месец-два, после тендера за одређивање извођача радова и осталих припрема. Све ће се радити по Благослову нашег Преосвећеног Епископа Шумадијског Г. Јована а у организацији и извођењу најбољих стручњака Завода за заштиту споменика културе из Смедерева. Собрашница Манастира Пиносава једна је од ретких старих собрашница које су сачуване у Јасеничкој регији и захтевала је хитну реконструкцију. Ово је још један у низу пројеката којим држава Србија помаже Српској Цркви
Собрашица је дрвена зграда, кућа која се у Србији градила у 19. веку.

Собрашице су се градиле у непосредној близини цркве или манастира, а служиле су за окупљање народа у време разноразних светковина, сабора или црквених празника.

Једноставног су облика, правоугаоне основе, са ниским, каменом озиданим темељом и четвороводним кровом, покривене шиндром или покривачем од печене земље, у зависности од поднебља. Често су и сасвим без зидова – четири стуба са кровом изнад.

Please follow and like us:
Posted in Вести, Друштво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *