ПРЕДАВАЊЕ “ПУЛСИРАЈУЋЕ ЗВЕЗДЕ” У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ СМЕДЕРЕВО

Предавање „Пулсирајуће звезде“ одржаће се у среду, 19. маја,  у Концертној дворани Центра за културу Смедерево са почетком у 18 сати. Са том облашћу астрономских истраживања публику ће упознати др Моника Јурковић, научница која делује при Астрономској опсерваторији у Београду.

У најави предавања које ће бити одржано уз одговарајући илустративни садржај др Јурковић поручује: „Да ли сте се некада запитали како астрономи знају колико су удаљене звезде од нас, а тек друге галаксије? Да бисмо одговорили на питање о мерењу даљина до звезда прво треба да испитамо шта видимо на небу и које су то особине небеских објеката које можемо да искористимо у сврху мерења даљина. Нама најближи објекти су Сунце и планете Сунчевог система. После долазе звезде које су у близини Сунца, али и даље у нашој галаксији – у Млечном путу. Осим Млечног пута у Универзуму постоји милијарди других галаксија, али неке од њих су у такозваној Локалној групи. Овај прелазак са оближњих на све даље објекте за које треба измерити даљине се у астрономији зове скала удаљености. На сваком кораку се користе различите технике са којима ћемо се детаљније позабавити у овом предавању. Највише времена ћемо ипак посветити пулсирајућим звездама. Откриће да код њих постоји веза између њиховог средњег сјаја и периода пулсације је довела до спознаје да је Универзум огроман.“

Улаз на програм је слободан.

Моника Јурковић је на Универзитету у Сегедину завршила мастер студије за професора физике и мастер студије из астрофизике. Докторирала је на Математичком факултету у Београду. На Конкој опсерваторији у Будимпешти била је члан истраживачког тима који се бавио пулсирајућим звездама. У Потсадаму је боравила три месеца на Институту за астрофизику као учесник пројекта “БЕЛЛИССИМА”. Учесник је бројних конференција, летњих школа и радионица у Србији и иностранству, у Мађарској, Пољској, Шпанији, Немачкој, Словачкој. Објавила је низ научних  радова. Поље њеног  научног интересовања су претежно променљиве пулсирајуће звезде.

 

Please follow and like us:
Posted in Култура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *