ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕСТРИНСТВА

Поводом Међународног дана медицинских сестара, који се сваке године обележава 12. маја, у великој сали СО Смедеревска Паланка одржан je пригодан програм за све медицинске раднике наше општине, који су припремили ученици медицинског смера Средње школе ”Жикица Дамњановић”.

Међународни дан медицинских сестра-техничара се обележава у целом свету сваког 12.маја, у знак сећања на рођење Флоренс Најтингејл, британске медицинске сестре, коју већина зна као даму са светиљком. Она се сматра и зачетницом сестринства каквог ми данас познајемо.

Упркос несвакидашњим условима рада сестре су остале доследне здравственим принципима и етичким кодексима. Својом пожртвованошћу, несебичношћу и посвећености често су и саме оболе од COVIDA 19.

Током 2021. године у целом свету Међународно веће сестара скреће пажњу на значај медицинских сестара-техничара, на њихов делокруг рада у здравственом систему као и потребу за улагањем у професију медицинских сестара-техничара. Као најбројнији здравствени радници морају се активно укључити у будуће планирање здравствене заштите на свим нивоима како би се остварили циљеви кампање.

Ово су неке од кључних порука кампање : Процењује се да у свету има око 27,9 милиона медицинских сестара-техничара. Још пре пандемије недостајало је 5,9 милиона медицинских сестара широм света.

Због постојећег мањка сестринског кадра Међународно веће сестра (ICN) процењује да ће бити потребно 13 милиона медицинских сестра-техничара широм света да попуне упражњена места у наредних неколико година.

У наредних 10 година свака шеста сестра-техничар ће се пензионисати , што значи да је потребно школовати 4,7 милиона нових медицинских сестара-техничара.

-Овај дан сестринства посвећујемо херојима нашег доба медицинским сестрама-техничарима, које својим светиоником отварају врата, у ново сутра, сваком болеснику оболелом од COVIDA 19, а превентивним мерама и вакцинацијом спречавају даље напредовање глобалне пандемије, нагласила је Наставник здравствене неге Јелена Павловић

 

Please follow and like us:
Posted in Вести, Друштво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *