КОНЦЕРТ ЏЕЗ ПИЈАНИСТЕ ДИМИТРИЈА ВАСИЉЕВИЋА У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ СМЕДЕРЕВО

Џез пијаниста, доктор џез клавира и композитор Димитрије Васиљевић одржаће у среду, 26. маја са почетком у 19 сати клавирски џез концерт у Концертној дворани Центра за културу Смедерево. Цена улазнице је 300 динара.

Димитрије Васиљевић је српски џез композитор и пијаниста из Београда који живи и ради у Њу Орлеансу, САД. Описан је од стране ауторитета са Музичког колеџа Беркли као «сјајан џез свирач импресивног музичког вокабулара и моћан модерни импровизатор који има потенцијал да постане нови глас модерног џеза». Васиљевић је стваралац чија музика представља софистицирану комбинацију америчког џеза, европског класичног наслеђа и традиционалне српске музике.

Васиљевић је дипломирао на Факултету музичке уметности у Београду (2006) и на Музичком колеџу Беркли у Бостону (2010), завршио је мастер студије из џез клавира на Универзитету Стејнхард у Њујорку (2013) и докторирао џез клавир на Универзитету Илиноис, Урбана – Шампања (2017). Пре него што је постао доцент на Ксавијер Универзитету у Луизијани, у Њу Орлеансу, где тренутно ради као професор џез клавира, био је придружени професор на Универзитету Стејнхард у Њујорку, као и асистент на Университy у Илиноису.

Као активни соло џез пијаниста, али и лидер свог квинтета, квартета и трија, Васиљевић наступа широм Европе и Америке, а неке од престижних сала у којима је Васиљевић до сада држао концерте су и Карнеги Хол у Њујорку, Кенеди Центар у Вашингтону, седиште Уједињених Нација у Њујорку, Кранерт Центар у Урбани, Монтре Палас у Монтреу, Швајцарска, Хенсел Хол у Ланкастеру итд. Такође, редовно наступа и у џез клубовима у Њујорку, Њу Орлеансу и Чикагу.

Године 2008. освојио је трећу награду жирија као и награду публике на Соло Џез клавирском такмичењу у Монтреу, престижном светском такмичењу џез пијаниста, као једини џез пијаниста са Балкана коме је то икад пошло за руком. Те исте године добио је и награду Јазз Перформанце Аwард од стране Беркли Музичког колеџа, а следеће године и награду Пиано Департмент Ацхиевемент Аwард од стране исте институције.

Године 2014, добио је признање од Тесла Сциенце Фоундатион из Њујорка за допринос лику и делу Николе Тесле кроз музику за своју композицију Wарденцлyффе, посвећену овом великом научнику. Те исте године осваја и Цреативе анд Перформинг Артс Феллоwсхип стипендију од стране Универзитета у Илиноису. Годину дана касније, Васиљевић постаје финалиста два велика џез такмичења- Луминартс Јазз Цомпетитион у Чикагу и Кате Неал Кинлеy Мемориал Феллоwсхип. Сарађивао је са бројним реномираним џез музичарима од којих су неки Џо Ловано, Крис Потер, Бред Шепик, Виктор Гарсија, Чип Мекнил и други.

Поред своје извођачко-композиторске и академске каријере, Васиљевић се такође бави и компоновањем музике за филм.

Васиљевић има четири објављена ауторска албума (Тхе Патх оф Силван; Метапхор; Аццидентал Номад; Ус) и снима за америчку дискографску кућу Ропеадопе Рецордс. Ова кућа изабрала је његов албум Аццидентал Номад као свог представника у трци за Греми номинације за 2019. годину у 4 категорије: Најбољи џез албум, Најбољи инструментални савремени албум, Најбољи инструментални аранжман и Најбоља инструментална композиција.

Васиљевић је члан америчког Удружења џез едукатора (Јазз Едуцатион Нетwорк – ЈЕН), а куриозитет је да је Васиљевић први и за сада једини доктор џез клавира из Србије.

Please follow and like us:
Posted in Вести, Култура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *