ИЗЛОЖБА “ПУТ ПРАВИХ ВРЕДНОСТИ” ОТВОРЕНА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

Изложба Олимпијског комитета Србије под називом „Пут правих вредности“ данас је отворена у Народном музеју у Смедеревској Паланци.
Изложбу је отворила Милица Ђуричић, потпредседница Олимпијског комитета Србије и двострука олимпијска шампионка у теквондоу, а присутнима се обратила заменица председника општине Ђурђина Младеновић и др Стеван Мартиновић, директор Народног музеја у Смедеревској Паланци.
Изложба „Пут правих вредности“ има за циљ да упозна ширу јавност са историјатом и континуитетом олимпијског покрета, као и његовим значајем у нашој средини од Краљевине Србије до данас, са освртом на друштвени контекст и прилике у земљи, рекла је Милица Ђуричић.

На Изложби је представљен настанак олимпизма у нашој земљи, као и хронологија учешћа наших олимпијаца на Летњим олимпијским играма од 1912. до 2020. године, са подацима о самим Играма, друштвеним околностима које су их пратиле, и члановима наших делегација, као и мање познате занимљивости у вези с Играма. Посетиоцима је омогућено да виде најзначајније експонате из фундуса Олимпијског музеја, од првог учешћа Србије на Олимпијским играма у Стокхолму, прве освојене медаље у атлетици 1948. на Играма у Лондону, до последњих успеха наших спортиста на Олимпијским играма у Токију.

Оно што ову изложбу чини посебном су вредни експонати из фундуса Олимпијског музеја који сведоче о развоју и успесима српског олимпијског покрета, као што су аутентичне фотографије, спортска опрема, спортски реквизити, медаље и разни списи. Отварању изложбе присуствовали су млади, будући спортисти са својим тренерима као и ученици паланачких школа.

Please follow and like us:
Posted in Вести, Друштво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *