ЗБОГ ЧЕГА СУ У ПАЛАНЦИ ЗАТВОРЕНИ УГОСТИТЕЉСКИ ОБЈЕКТИ И ПИЈАЦЕ?

Дан после проглашења Ванредног стања, општина Смедеревска Паланка често је помињана у коментарима на друштвеним мрежама. Ради се, углавном, о похвалама, и подршци донетим наредбама, које су обликоване сходно процени опасности на подручју општине.

Општински штаб за ванредне ситуације, чији је командант Никола Вучен, донео је наредбу о потпуној забрани рада угоститељских објеката, сала за организацију свих врста прослава, спортских објеката, теретана и кладионица, уз могућност да угоститељи организју доставу својих производа.

Иако је општина Смедеревска Паланка, на чијој територији до тренутка када настаје овај текст, нема регистрованих оболелих од актуелног корона вируса, прва у Србији донела овакву одлуку – ова је мера значајна и савакако сасвим оправдана.

Наиме, не само у Смедеревској Паланци, него и у другим градовима, уочена је појава да нека лица, која су дошла из црвених зона, односно подручја у којима има много оболелих (и много умрлих) од корона вируса, не поштују обавезу изолације, и да долазе у кафиће и кафане. Придржавање мера изолације је нужно и неопходно, како би се спречило даље ширење вируса. Имајући у виду само овај пример, јасно је да је донета мера сасвим оправдана, а да командант Штаба, Никола Вучен, има несумњив ауторитет и ужива поштовање суграђана. Затварање угоститељских објеката значајно умањује, такође, ширење заразе у популацији у којој је болест изазвана корона вирусом обично веома блага. Млади људи, претежни посетиоци кафића, управо због благих симптома, или њиховог изостанка, потенцијално су највећи преносиоци болести, која је знатно опаснија за старију популацију.

Такође, у Смедеревској Паланци су затворене све пијаце. И ова наредба је прва таква наредба у Србији. Свако ко зна како изгледа зелена пијаца у Смедеревској Паланци, разумеће рационалну оправданост овакве одлуке. Иако се ради о месту на“отвореном“, згуснуте тезге, велике настрешице, и број људи који је тамо присутан, чине овај простор изузетно слабо проветреним. Са друге стране, фреквенција посетилаца на бувљој пијаци, додиривање предмета, „претурање“ робе, изузетно погодују ширењу инфекције, чак и много мање заразне  него што је то ова коју изазива корона вирус. То, уосталом, важи и за друге градове, где овакве пијаце постоје. Смањење окупљања већих група људи и на отовреном простору, а нарочито смањење додоривања истих предмета, у одсуству мера дезинфекције, представља значајну епидемиолошку меру, која је сасвим у духу одлука Владе Републике Србије.Доказ да је Општински штаб за ванредне ситуације добро сагледао ситуацију на терену, а не само бирократски спровео прописане мере, поступајући, свакако, у њиховом духу, јесте и наредба која се односи на трговине и маркете. Наређене превентивне мере овде прописују да се у мањим трговинским објектима може наћи, истовремено, највише пет, а у већим максимално 50 купаца, као и правила у вези за дезинфекцијом површина које најчешће могу да буду заражене – а то су простори код касе, као и корпе и колица које користе купци.

У Смедеревској Паланци, такође, муњевито је организован систем помоћи старим и болесним суграђанима, који подразумева доставу лекова и намирница, како би ове категорије становника остале у самоизолацији, и сачувале се од обољевања корона вирусом.

Када се овоме додају мере чишћења и дезинфекције града, појачаног изношења смећа, али и стриктна примена других мера које је донела Влада, јасно је да рад Општинског штаба у Смедеревској Паланци представља добар пример како се на локалном ниову мора поступати, у заједничком интересу –  заштите живота посебно угрожених група, и очувања здравственог система Србије.

В. Ђурђевић

Please follow and like us:
Posted in Друштво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *