АПЕЛ ГРАЂАНИМА ДА НЕ СТВАРАЈУ ЗАХАЛИХЕ НАМИРНИЦА

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић апеловао је на грађане да не стварају залихе намирница јер је обезбеђено да свих производа буде у довољним количинама у свим продајним објектима у Србији.

Љајић је у изјави за Телевизију Б92 истакао да за сада не постоји никаква забрана за рад трговина, апотека, супермаркета, али да процес рада у њима мора да буде прилагођен ванредном стању, односно да у објекту не буде више од 50 људи укупно са свим запосленима.

Како би се контролисала ова мера, све надлежне инспекције биће на располагању, као и полиција, указао је министар и додао да се за сада не размишља о томе да трговински ланци не раде недељом.

У контакту смо са великим трговинским ланцима који покривају готово целу територију Србије, снабдевеност је редовна, али је већа потражња за основним животним намирницама, нагласио је Љајић.

Влада је, како је подсетио, донела одлуку о ограничењу висине цена 36 производа основних животних намирница, заштитне опреме и дезинфекционих средстава, тако да не прелазе ниво цена које су ти производи имали на дан 5. марта.

Такође, донета је и одлука о забрани извоза појединих производа, тако да ће ове одлуке, уз то да грађани слушају препоруке и не стварају личне залихе, допринети томе да не буде никаквих проблема када је реч о  снабдевању, навео је потпредседник Владе.

Према његовим речима, све предузете мере имају за циљ да обезбеде снабдевеност основним животним намирницама, као и спречавање свих врста злоупотреба.

Истовремено, он је указао на то да ће због коронавируса огромну штету претрпети туризам, наводећи да су хотелијери изнели податак да ће само због отказивања аранжмана током марта и прве половине априла изгубити приближно 2,7 милиона евра.

Потпредседник Владе је указао на то да је ситуација у вези са пандемијом многе државе и њихове институције затекла неприпремљене, због чега је важно да не понављамо грешке других земаља и да број тих грешака сведемо на најмању меру.

Свакодневно одржавамо седнице Владе и доносимо нове мере у складу са ситуацијом. Најважније је да успемо да постигнемо најпримарније циљеве, а то су заштита здравља људи и смањење економских последица пандемије, која је задесила читав свет, закључио је Љајић.

Please follow and like us:
Posted in Друштво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial