АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ

New

Одборници Скупштине општине Смедеревска Паланак, на данашњој седниц, једногласно су донели Одлуку да се председнику Републике Србије, Александру Вучићу додели признање „Почасни грађанин општине Смедеревска Паланка“, за изузетан допринос напретку и развоју Општине.

– Припала ми је част да образложим предлог да Александар Вучић, председник Републике Србије, буде проглашем почасним грађанином Смедеревске Паланке. Та је част утолико већа, што сви искрени и добронамерни житељи наше општине могу једнако добро да образложе овај предлог – јер је у Смедеревској Паланци више него очигледно шта је све учињено за последњих неколико година, и ко је најзаслужнији за брз и свеобухватан препород наше општине. Из тог разлога, оно о чему ћу ја да говорим у овом овразложењу није ништа ново. То је све добро познато, нашим суграђанима. Иако је Смедеревска Паланка релативно мала општина, која по свом значају није завређивала да буде приоритет, нарочито ако се има у виду минус који је претходна власт оставила у општинској каси, а и потребу да се крене у обнову, Александар Вучић је знао да ослушне, да као човек и државник осети патњу људи који овде живе. Доследно политици развоја, он није дозволио да Паланка чека боље дане, него је иницирано убрзани развој нашег краја, како би се општина у којој живимо успешно уклопила у свеопшти друштвени и економски препород Србије, рекао је Вучен у почетку образложења ове одлуке.

Вучен је нагласио да је тешко побројати шта је све у Смедеревској Паланци учињено, захваљујући Председнику Вучићу и Влади Републике Србије.

– Да пођемо од онога што је најочигледније: изграђени су километри путева широм општине, од градских тротоара и коловоза, сеоских опутева, па до великих регионалних саобраћајница. После више од 30 година комплетно је реконструисан регионални пут Смедеревска Паланка – Велика Плана, укупне вредности од милијарду динара, што је подразумевало и обнову главне саобраћајнице кроз Смедеревску Паланку, од Кисељака до раскрснице за Азању и Младеновац, у дужини од 3.4 километра. Асфалтиране су и уређене улице 20. јула, Првог српског устанка, Француска и Главашева. Замењена је и обновљена водоводна и кализациона мреза. У току је велика реконструкција Опште болнице „Стефан Високи“. У првој фази реконструисана је фасада, а следи изградња новог хируршког блока и ургентног центра, а потом и набавка нове опреме и уређење ентеријера. Трећа фаза подразумева и реконструкцију бање на Паланачком кисељаку, што ће отворити могућност развоја здравственог туризма. Александар Вучић није дозовило да се паланачка болница угаси, иако су јој такву судбину очигледно наменили представници бивше власти. Не само да ће болница опстати, већ ће представљати једну од најсавременијих здравствених установа у Србији, у коју ће убудуће радо долазити стручњаци, а становништо наше и околних општина биће стручно збрињавано у случају здравствених потреба, због којих је до сада упућивано у друге медицинске центре, рекао је Вучен.

Он је истакао и да је, непосредним залагањем Александра Вучића, који се у Паланци, на лицу места, упознао са свим проблемима који оптерећују станвнике овог краја, Јужнокорејска компанија Кјунгшин Кејбл изабрала управо Смедревску Паланку за своју прву фабрику у Европи.

– Инвеститори из Јужне кореје бирали су између пет земаља Европе и између седам градова у Србији. За мање од шест месеци у Паланци је изграђен производни погон у индустријској зони Губераш. Вредност инвестиције је 50 милона евра, а до краја ове године у фабрици ће бити запослено 700 људи. Наредне године, надамо се, више од 1000. Такође, реконструисана је унутрашњост Народног музеја. Вредност радова била је 10 милиона динара. Осавремењено је здање у којем се чувају неки од највреднијих археолошких и уметничких предмета Србије. Уређена је зграда архива у којем је смештена архивска грађа са три општинска подручја. Гради се најсавременије постројење за пречишћавање отпадних вода, што подразумева 165 километара вододводне и канализационе мреже и изградњу пет нових постројења у селима Азања, Бачинац, Голобок и Ратари, а која ће гравитирати ка осталим деловима општине. Овим великим пројектом у значајној мери биће смањено загађење животне средине, посебно вода. Захваљујући помоћи Александра Вучића и консолидацији општинског буџета, постало је могуће да општина инвестира у културу и образовање, а посебно у бригу о најмлађима, рекао је Вучен.

Председник Општине је подсетио да се у склопу уређења градских паркова граде се дечја игралишта. Такође, опремају се вртићи, уз реконструкцију инфраструктуре Предшколске установе.

– Само у адаптацију централне кухиње Предшколске установе уложено је 44 милиона динара. Могли би смо надаље још много да набрајамо, јер је заиста много учињено и урађено захваљујући енергији и посвећености Александра Вучића. Међутим, оно што представља најзначајнији повод за овај предлог не може се изразити бројкама. Реч је о спремности човека, који обавља најодговорнију државничку функцију, да се удуби и разуме проблеме људи у једној малој, локалној средини. Ради се о истинском човекољубљу, коју прати скромност и пожртвованост. То су особине које одликују истинске историјске величине. И зато, овом предлогу не можемо да приступимо хладне главе, него прожети емоцијама, које је тешко обликовати у форму јавног обраћања. Верујем да житељи наше Општине разумеју о чему говорим, осећајући исту захвалност за разумевање, топао, људски поглед, за одржана обећање и речи охрабрења. У том смислу, уверен сам да ће одлука коју буде донела ова Скупштина бити само законска форма за консензус свих нас који волимо Смедеревску Паланку – да Александар Вучић буде наш почасни суграђин, рекао је Вучен образлажући одлуку, коју је Скупштина Општине Смедеревска Паланка и подржала.

Please follow and like us:
Posted in Политика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *