У СМЕДЕРЕВУ НЕМА ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА

Након што је одржан састанак градоначелнице др Јасне Аврамовић и њеног заменика у оквиру Радно-оперативне групе града Смедерева, у чијем саставу су још директори Опште болнице, Дома здравља, Центра за социјални рад, секретар Црвеног крста, начелник Градске управе и представник Сектора за ванредне ситуације, данас су и новинари, и јавност, информисани о тренутном стању у вези са епидемиолошком ситуацијом у граду и околини. Оно што је битно, у Смедереву нема оболелих нити инфицираних, један број људи се налази под стручним надзором, само једна особа је тестирана а резултат је негативан.

Сви који имају температуру, сув кашаљ и симптоме респираторних инфекција, по речима градоначелнице Смедерева, која је по струци баш специјалиста инфектолог, требало би да се јаве телефоном., да би добили све информације које су потребне за даље праћење њиховог здравственог стања. Инфективно одељење болнице у Смедереву има посебан улаз, где се примају сви пацијенти са високим температурама и симптомима респираторних инфекција, а на свим улазима су бесконтактни топломери, како би се урадила тријажа. Сва тестирања иду преко Завода за јавно здравље са седиштем у Пожаревцу, у чему помажу и два епидемиолога у Смедереву и Смедеревској Паланци. Градоначелница се као трећи инфектолог, ставила на располагање, у случају да буде потребе за ангажовањем.

Ово је била прилика и да се јавност обавести о броју телефона Завода у Пожаревцу, који је на овом подручју надлежан, а то  је 012/22-22-568. Иначе, један оболели је регистрован у Пожаревцу и он се налази на болничком лечењу.

Што се тиче смедеревске привреде, ПКЦ већ две недеље спроводи мере дезинфекције, и ту је у употреби бесконтактни топломер, свим радницима се мери температура. Током дана се пет пута дезинфикује радни простор, а сваки радник је добио гел за дезинфекцију руку и маску.  У ХБИС-у имају, по информацијама које је пренела градоначелница, довољно дезинфекционих средстава, а пре две недеље су их донирали и Ласти, која превози њихове раднике, али и остале грађана Смедерева. Аутобуси се дезинфикују после сваке туре. Уз то и информација да ће Ласта редуковати своје поласке, а сходно смањеном броју путника, с обзиром на престанак рада школа, вртића, као и да мањи број пензионера, осетило се то већ данас, користи превоз.

Када је у питању подела оброка у Народној кухињи, данас би требало да буде направљен списак свих корисника старијих од 65 година, којима ће храна бити ношена практично на кућни праг. Отворене су, у сарадњи са Црвеним крстом, и три телефонске линије за оне старије од 65 година који живе сами, не могу да се брину о себи када су набавке и све друго у питању. Бројеви телефона су: 026/4622-349, 026/4622-543 и 062/80-30-870. О старима и болеснима и свима којима треба такав вид помоћи бринуће и десет геронто-домаћица. Оне ће бити обучене у Дому здравља, након чега ће бити на терену, а локална самоуправа ће им на располагање дати одређен број возила, да би у што краћем року могле да обиђу што више оних којима су потребне.

У свим установама у граду појачана је дезинфекција свих металних површина што би требало да учине и сва предузећа, продавнице и остали, у сваком случају да то раде чешће него до сада. Апотекарска установа Смедерево, по информацијама које је изнела градоначелница, сама прави дезинфекциона средства, а добили су и извесну количину маски. Инспекцијске службе и Комунална полиција ће контролисати цене, како би се спречило њихово неоправдано повећање.

Током дана требало би да буде донета одлука о редуковању рада кафића и других угоститељских објеката, а у складу са оним што је прописала Влада Србије.

Упућен је апел Смедеревцима да без преке потребе не долазе у Градски услужни центар, да се не праве редови, с обзиром да у Градској управи функционише електронска управа и већина послова може да се заврши на тај начин.

 

 

 

Please follow and like us:
Posted in Друштво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *