“ТЕАТАР НА ТВРЂАВИ” ОД 30.ЈУНА ДО 5. ЈУЛА

Овогодишњи, девети Театар у тврђави одржаће се у периоду од 30. јуна до 5. јула, а на летњој сцени у Малом граду Смедеревске тврђаве биће изведено шест представа.

Фестивал који је ревијалног карактера ће 30. јуна отворити представа „Трпеле“ у копродукцији Краљевачког и Шабачког позоришта коју је према тексту Милене Деполо и Бобана Скерлића режирала Александра Ковачевић. „Трпеле“ је комад који се бави судбинама жена које су убиле своје злостављаче. Настао је на основу аутентичних исповести затвореница које су трпеле брутално насиље. Њихови покушаји да пронађу спас у институцијама система, породици, међу пријатељима, колегама и суседима наилазили су на зид одбијања.

Представа Београдског драмског позоришта „Пластелин“, према драми Василија Сигарева, а у режији Марка Торлаковића, биће играна 1. јула. Сурово искрена, политички некоректна, брутална, драма без страха, описује друштво и односе у којима млади живе и у којима се формирају у одрасле људе. Према речима редитеља, овај комад био је одлично полазиште за интимни сусрет са детињством, а представа је посвећена деци која своје детињство нису одсањала до краја.

Публика Театра у тврђави моћи ће да прати и представу „Заборављене“ која је на програму 2. јула. „Заборављене” је комад о женама које су оставиле упечатљив траг у српској историји, а које нису доживеле да се њихово дело вреднује на начин како су оне то. без сумње, заслужиле. Оно што је изузетна реткост је чињеница да су оне показале своју величину пролазећи кроз тај неадекватан третман народа, коме су толико дали, на један достојанствен начин, не скрећући пажњу на нанету им неправду, верујући да су све урадиле чистог срца, не очекујући признања. Представу је према тексту Зорке Новковић режирала Марија Миленковић, а рађена је у копродукцији Бео арта, Југо сцене и Театра Вук.

Народно позориште „Стерија“ из Вршца гостоваће 3. јула са представом „Фалстаф-веселе жене винздорске“. Ову комичну представу по делу Виљема Шекспира режирао је Даријан Михајловић. Све се збива међу припадницима грађанске класе у Енглеској Шекспировог времена, што је јединствен случај међу његовим делима. Реч је о веселој комедији о витезу ленштини, који излаз из немаштине сагледава у двема угледним госпођама и богатству њихових мужева, те и једној и другој напише истоветно љубавно писмо. Мудре госпође открију истог часа превару, осмисливши освету и силно се забавивши успут.

Представа „Употреба човека“ коју је према роману Александра Тишме режирао Борис Лијешевић, рађена у копродукцији Новосадског позоришта/ Úјвидéки Сзíнхáз, Новог тврђава театра, Град театра Будва и Еаст Њест Центра Сарајево, биће изведена пред публиком у Смедереву 4. јула. „Употреба човека” је прича о свету којим је завладала верска, расна, политичка и свака друга нетрпељивост. Лудило се шири, а људи се надају да оно неће стићи до мирољубивог Новог Сада, и да Европа и свет неће дозволити ширење нацизма, те не предузимају ништа иако им све говори да треба бежати и спасавати се. Сигурни су да разум увек на крају надвлада. Главна јунакиња је Вера Кронер, девојка из богате трговачке јеврејске породице, која из господског новосадског живота бива депортована у Аушвиц 1943. са својом породицом али и са осталим јеврејским породицама. Вера једина преживљава тај стравичан живот и призоре, јер логорско време проводи у “кући радости” – борделу где им сексуалне услуге које пружају СС војницима продужавају живот и одлажу пут у крематоријум.

У складу са досадашњом праксом један дан у оквиру „Театра у тврђави“ опредељује се као „породични дан“ за играње представе која је адкватна за публику млађег узраста. Ове године, у завршници фестивала, 5. јула, биће изведена представа „Легенда о храбрости“ у продукцији Чича Мичиног позоришта. Легенда о Храбрости“ је мјузикл са елементима акробације. У себичној и необичној потери протагониста и антагониста за оним за чиме жуде обрађена је идеја морала и правих вредности. Необична љубавна прича употпуњује поруку представе у којој ћемо видети викинге, ликове из старог Египта, витеза, чаробницу…

Истог дана, фестивал ће бити затворен концертом „Музички спуст Дунавом“ Земунског камерног оркестра, под диригентском управом Ђорђа Станковића.

Све представе биће игране са почетком у 21 сат, осим представе „Легенда о храбрости“ која ће почети у 19 сати. Концерт Земунског камепрног оркестра почиње у 21 сат.

Покровитељ фестивала је Град Смедерево.

Please follow and like us:
Posted in Друштво, Култура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *