ОДРЖАНА СЕДМА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ-ПОВЕЋАНА ЦЕНА УСЛУГА ИЗНОШЕЊА СМЕЋА

Одржана седма седница Скупштине општине Смедеревска Паланка на којој су одборници  усвојили Одлуку о установљавању сталне манифестације у области културе „Културно лето“. Овом Одлуком манифестација „Културно лето“ одржаваће се сваке године од 1. јуна до 1. октобра, а за реализацију биће образован Организациони одбор. Програм манифестације садржаће биоскопске пројекције, позоришне представе, ликовне изложбе, музички програм, трибине, промоције књига и књижевне вечери.
Усвојен је предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о уређивању, одржавању гробаља и сахрањивању на територији општине, на основу које је утврђена локација за одлагање патоанатомског отпада као и услови уређења парцеле где ће се вршити одлагање.
На данашњој седници усвојени су и Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о оснивању Народног музеја, предлог Одлуке о додели светосавских награда просветним радницима, предлог Одлуке о организацији и функционисању цивилне заштите на територији општине, предлог Одлуке о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета општине за 2022. годину као и предлог Одлуке о измени и допуни Одлуке о начину формирања и висини цене услуге Дневног боравка за децу, омладину и одрасле са сметњама у развоју „ПУЖ“.
На седмој седници Скупштине општине одборници су донели решење о сагласности на програме пословања ЈКП „Водовод“ и ЈП „Паланка развој“ и расправљали о давању сагласности на ценовник сакупљања, одвоза и депоновања смећа „PWW“ ДОО Ниш. Предузеће „PWW“ ДОО Ниш тражило је повећање цена својих услуга за 12 одсто што је довело и до расправе међу одборницима. Опозиција није гласала за повећање цена. Председник општине Никола Вучен обраћајући се одборницима рекао је да локална самоуправа још није нашла решење како би се овај штетни уговор са предузећем „PWW“ ДОО Ниш раскинуо, а да општина не сноси последице. –Данас смо могли да чујемо да и они који су потписали овакав уговор, још 2010. године, признају да је штетан по нашу општину. Ми од тог признања данас немамо ништа. Увећање цена услуга је само усклађивање са ценама раста и условима уговора. Уговором смо у обавези да пратимо раст цена и да одобримо повећање, јер ће у супротном да обуставе изношење смећа. Ми знамо да оваква одлука директно утиче на кућни буџет наших суграђана, али тражимо решење које ће бити најмање штетно по општину, рекао је Вучен.
Одборници су дали сагласност на Одлуку о изменама правилника о раду ЈКП „Водовод“, донели решења о именовању Комисије за одређивање Дана Општине, Амблема општине и давање назива улицама, трговима и установама, као и решење о именовању Савета за родну равноправност. На данашњој седници донето је решење о престанку функције директору Народног музеја због истека мандата, а на предлог Управног одбора ове установе, који је спровео конкурс, поново је изабран Стеван Мартиновић досадашњи директор. Он је захвалио одборницима на указаном поверењу, општини Смедеревска Паланка и посебно председнику Николи Вучену на подршци и великој помоћи да паланачки музеј постане један од најсавременијих културни објекат у Србији.
Председник општине Никола Вучен је у изјави за медије рекао да му је посебно драго што је Мартиновић остао у Паланци и пристао да буде директор паланачког музеја, јер је одавно прешао оквире локаног директора.
Please follow and like us:
Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *