НОВИ КОНКУРС ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

Министарство пољопривреде расписало је трећи позив за пријаву на програм Конкурентне пољопривреде. Обезбеђује 50 одсто бесповратних средстава за инвестиције у унапређење пољопривредне производње. Преко њега је прошле године у Србији купљен сваки трећи нов трактор. Програм се спроводи са Светском банком.

Пројекат Конкурентна пољопривреда подразумева такозвани модел финансирања 50-40-10. То значи да половину инвестиције бесповратно обезбеђује држава, 40 одсто се финансира из кредита пословних банака, а 11 пословних банака учествује у овом пројекту Светске банке. Десет одсто средстава обезбеђује сам пољопривредник.

Иако многи мисле да је пројекат сличан као ИПАРД – није, јер тамо пољопривредници морају да исфинансирају цео пројекат, па тек након што им пројекат буде одобрен, новац им леже на рачун.

Овде, чим је пројекат одобрен, они добијају новац и могу да располажу њиме.

Право да добију средства имају агрегатори – предузетници, провредна друштва или земљорадничке задруге.

“То је наша прехрамбено-прерађивачка индустрија која врши откуп примарних пољопривредних производа, складишти, дорађује, прерађује и пласира на тржиште пољопривредних производа. Значи, то су наша мала, породична, прехрамбена газдинства која откупљују примарне пољопривредне производе у сврху даљег пласмана на тржиште пољопривредних производа”, каже координатор пројекта Милан Стевановић.

У овом трећем позиву су определили 750 милиона динара и подржаваће пројекте, односно бизнис планове, чија је инвестициона вредност до 400.000 евра, при чему они финансирају са 50 одсто бесповратних средстава, односно до 200.000 евра.

Истиче да, када је реч о каматним стопама код пословних банака, које обезбеђују 40 одсто финансирања, корисници програма имају слободу да сарађују са једном од 11 банака и да преговарају индивидуалне услове.

“То су најчешће вишегодишњи пољопривредни кредити са сниженим каматним стопама где они уз наше кофинансирање имају једну слободу и комотност да без икаквих проблема финансирају своју даљу пољопривредну производњу”, рекао је Стевановић додајући да се камате крећу од 4, 5 до 6 одсто, при чему је период отплате у просеку 6-7 година.

До сада су била два јавна позива и подржано је укупно 1.400 пољопривредника, односно њихових пројеката.

Извор: РТС

Please follow and like us:
Posted in Вести, Друштво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *