МИНИСТАРКА ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ УРУЧИЛА ЈЕ 126 УГОВОРА ЗА ЕНЕРГЕТСКУ ЕФИКАСНОСТ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић уручила је данас уговоре за енергетску санацију за 126 домаћинстава у општини Смедеревска Паланка.
Укупно је за субвенције, у сарадњи општине и министарства, обезбеђено око 20 милиона динара.
Министарка Ђедовић Хандановић је истакла да су средства која се издвајају за енергетску ефикасност у Смедеревској Паланци из године у годину све већа, што значи да влада велико интересовање грађана да реноворају своје домове и да на тај начин троше мање струје и огрева, а уједно и да смање рачуне. „ Позивам грађане, оне који се до сада нису одазвали овом позиву да се пријаве, а верујем да без помоћи државе већина њих се не би одлучила на такав корак. Веома је битно да сви грађани учествују у енергетској транзицији, да самањимо потрошњу енергената и да унапредимо наше домове. Држава улеже у велике инвестиционе пројекте као и у енергетске. Општине реновирају јавне зграде, као што је случај у општини Паланка. Ми ћемо наставити да подржавамо такве пројекте и у општини Смедеревска Паланка, а који ће бити на добро свих грађана, навела је министарка.
Укупно за три године у мере енергетске ефикасности локална самоуправа у сарадњи са министарством издвојила је преко 105 милиона динара.
„Без помоћи Владе Републике Србије и министарства рударства и енергетике не бисмо могли да спроведемо мере енергетске ефикасности. Велики број грађана који се сваке године одазове конкурсу је највећа потврда оправданости овог пројекта, који доноси уштеду, приватну и друштвену добит. У последње четири године потписали смо око 400 уговора. Ако узмемо у обзир да једно домаћинстви има четири члана , то је скоро 2000 људи који су осетили корист од овога што заједнички радимо. Захваљујем се министарки на данашњем доласку и издвојеном времену, а ја у име општине и наших суграђана могу да кажем да ће сигурно бити још доста потписаних уговора. Сви тежимо ка томе да нам рачуни буду што мањи и ово су праве мере које нам то омогућавају. Такође смо прошле године од министарства енергетике добили средства за замену фасаде односно столарије на згради општине која је била једна од најлепших зграда у округу. Након ових радова који ће ускоро бити завршени, вратићемо згради стари сјај, изјавио је председник општине Никола Вучен.
Он је истакао да Министартво рударства и енергетике и Влада Републике Србије, овим пројектом потврђују решеност да грађанима наше земље обзебеде лакши живот и бољу будућност. За ову, 2024. годину, средства за енергетску егфикасност биће још већа, што је потврдила и министарка Ђедовић Хандановић.
Вучен је са министарком разговарао и o пројекту уградње соларних панела на згради општине, о замени комплетне уличне расвете новим и савременим ЛЕД сијалицама, као и о будућем Јавном позиву за енергетску ефикасност који ће бити ускоро расписан.
Министарка Ђедовић Хандановић данас је посетила и Фабрику опреме и машина ГОША, чије је пословање у највећој мери везано за послове који се реализују за Електорпривреду Србије.

Please follow and like us:
Posted in Вести, Друштво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *