МИНИСТАРКА ДАРИЈА КИСИЋ УРУЧИЛА УГОВОРЕ О ФИНАНСИРАЊУ ПОСТУПКА ВАНТЕЛЕСНЕ ОПЛОДЊЕ ПАРОВИМА

Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић уручила је паровима из Смедеревске Паланке уговоре о финансирању поступака вантелесне оплодње, које су заједно подржали Министарство и локална самоуправа.
Општина Смедеревска Паланка ову меру спроводи више од пет година, а ове године Министарство за бригу о породици је у те сврхе издвојило три милиона динара, док је локална самоуправа определила два милиона динара. То је омогућено кроз један од пројеката које је Министарство подржало на недавном конкурсу, на коме су средства за спровођење разних пронаталитетних мера и пројеката добиле 52 локалне самоуправе.
„Знамо да је бити родитељ најлепша улога на свету, али нажалост постоји одређени број парова, који без обзира на вољу и жељу, имају различите потешкоће да се остваре у тој улози. Наша држава је препознала да је веома значајно финансијски подржати и стимулисати управо те парове, којима је потребна медицинска потпомогнута оплодња“, навела је Кисић.
Проф. др Кисић је истакла да је држава омогућила бесплатне процесе вештачке оплодње, а од недавно и за неограничени број пута, али да и поред тога постоје и додатни трошкови за неке анализе, трошкове пута и слично, што ће се финансирати путем ових уговора.
„Додели смо уговоре за 24 пара и надамо се да ћемо, када дођемо следећи пут, видети и већи број жена које су у другом стању и већи број беба, јер је управо то оно што нас чини богатијима“, нагласила је Кисић.
Председник општине Смедеревске Паланке Никола Вучен захвалио је Министарству за бригу о породици и демографију што је ове године финансијски подржало ову меру.
Свим паровима желим да се што пре остваре као родитељи и да остану у Смедеревској Паланци. На сваки начин желимо да будемо подршка нашим грађанима и верујем да они то препознају“, истакао је Вучен.
Министарка Кисић је у Смедеревској Паланци обишла и „Карневал дечијих шешира“ на којем су деца сама
Please follow and like us:
Posted in Вести, Друштво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *