ЈОВАН БЕЧ: ПРЕД НАМА ЈЕ МНОГО НОВИХ ИЗАЗОВА

Интервју са градоначелником Смедерева, Јованом Бечом

На конститутивној седници Скупштине града Смедерева, 21. августа, за градоначелника је изабран, Јован Беч, дипломирани инжењер менаджмента. У свом обраћању, након избора на место градоначелника, Беч је нагласио рекао да ће дати све од себе  да оствари зацртане програмске циљеве. Обећао је да ће вредно радити и бити посвећен послу и да ни један дан неће бити изгубљен. Бориће  се за  бржи и бољи развиј града у свим сегментима.  У интервјуу за Печат правде, Беч је говорио о плановима и пројектима за наредну годину, повољној инвестиционој клими, подизању стандарда грађана у Смедереву, туристичким потенцијалима и  развоју у области туритзма.

Када сте ступили на дужност градоначленика Смедерева, шта сте прво урадили, у ком правцу се заснива ваш рад и деловање?

-Мој тим и ја смо прво сагледали целокупну ситуацију у градској управи.  Упознали смо се са пројектима чија је реализација започета пре нашег доласка, и направили план приоритета за да даљи рад. Такође смо покренули серију разговора са грађанима. Организовали смо пријем грађана сваког четвртка, како бисмо чули њихове проблеме, сугестије, захтеве. Затекла нас је тешка  епидемиолошка ситуација са којом се још боримо и предузимамо све како бисмо из ње изашли  што безболније. Борба са пандемијом коронавируса велики је изазов за цео свет, па и за нашу локалну самоуправу. Захваљујући поштовању свих мера превенције, успешно смо се носили са овим изазовом. Нисмо обуставили реализацију ни једног пројекта, неке смо померили за наредну годину, али све што је планирано је и одрађено. Имали смо нешто мањи прилив средстава у буџету, али се надамо да ће идуће године планирани приход бити и остварен.

До сада сте разговарали и званично примили преко 500 грађана Смедереве. Који су њихови проблеми?

-Углавном је то социјлана категорија становништва. Потребан им је посао. Иако је код нас у великој мери смањена незапосленост и сада је 4.500  људи на евиденцији Завода за запошљавање, постоје они који немају посао и којима је преко потребан.  Углавном имамо могућности да им изађемо у сусрет. Доста новца смо и у буџету предвидели за ту категорију становништва и у векликој мери бринемо о њима и њиховим условима живљења.

 

Иако је пандемија, у Смедереву реализација ниједног пројекта није обустављена у претходном периоду.

–   Град Смедерево мора и даље да се развија. Пред нама је много нових изазова. Реализација многих захтевних пројеката како бисмо унапредили квалитет живота грађана у свим областима. Смедерево је значајан град не само на мапи Србије већ и у Европи. Располаже са великим развојним потенцијалима. На нама је да радимо, да све наше визије, и постављене циљеве спроведемо у дело. Нити једна област не сме бити запостављена, ни једно насеље не сме бити мање важно од оног другог. Када то кажем мислим и на град и на села. Настављамо са изградњом инфраструктуре. Када кажем инфраструктура, не мислим само на асфалт, већ на комплетно уређење, како градских тако и сеоских насеља.

Смедерове је првенствено индустријски град који је занимљив и страним и домаћим инвеститорима. Које нове инвестиције су у плану?

– Пре само десет година на месту садашње индустријске зоне није било ничега. Сада она изгледа прелепо. Захваљујући држави и  политици председника Србије,  Александра Вучића, наша индустријска зона изгледа овако. Скоро сви капацитети су попуњени и имамо мало слободног места. Размишљамо о новим инвестицијама, али морамо бити обатзриви да ли можемо новим инвеститорима да  понудимо довољно радне снаге.   У индустријском парку Слободне зоне  током претходне и ове године отворене су три нове фабрике. То је од  великог  значаја, јер су донеле много нових радних места, утицале на опште побољшање стандарда и показале да Смедерево има огромне потенцијале. Њихов успех је и показатељ другим инвеститорима да улажу у наш град, тим пре што је локална самоуправа отворена за сваку врсту подршке и помоћи која је у њеној надлежности. Ми, иначе, инсистирамо на повољној инвестиционој клими града за већ оперативне компаније, али и за оне који тек желе да улажу у наш град. Ми смо град који прати политику развоја Србије.

Смедерево је било препознатљиво по Железари, да ли је и сада тако?

-Јесте. Када је обнова производње у Железари у питању највећу захвалност дугујемо председнику Вучићу. Да пре пет година није било великог ангажовања председника и  покретање производње у Железари, Смедерево би било мртав град. Ту ради пет хиљада људи. Железара је била и остала заштитни знак Смедерева. Данас се, међутим,   Смедерево не ослања само на Железару,  већ и на друге фабрике и предузећа које такође успешно послују и запошљавају рданике.

Овде је заступљен и туризам. Шта је предуслов за даљи туристички развој.

-Првенствено је тврђава у фокусу развоја туризма у Смедереву. Радимо пројекат  на уређењу прилаза око тврђаве.  Планирамо да обезбедимо паркинг и још неке садржаје око тврђаве. Оно о чему морамо да размишљамо јесте изградња хотела. Смедерево нема хотел, а то је неопходно за развој туризма. Један од предуслова је и измештање пруге и уређење приобаља. У наредном периоду радићемо на  уређењу градског трга, поправци и стављања у функцију фонтане и реконструкцији  фасде цркве.

Шта сте све планирали да урадите у свом мандату у трајању од четири године?

-У наредних четири године, у фокусу ће нам бити сви наши суграђани. Како млади тако и они најстарији. Проширићемо капацитете вртића,  унапредићемо и проширити програм вантелесне оплодње, али и помоћи младим брачним паровима. Неће бити запостављено ни здравство. Ту пре свега мислим на додатно реновирање и уређење здравствених установа. Школство, култура, спорт и омладина су наши приоритети. Пред нама је тежак задатак, али ја у наш тим верујем.  Као градоначелник бићу ту за сваког нашег суграђанина, јер ми смо ту због вас и важно нам је да заједно наставимо да градимо наш град. Свим грађанима и вашим читаоцима, желим срећне наступајуће празнике.

Please follow and like us:
Posted in Друштво, Репортаже.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *