СОЊА ПАВЛОВИЋ – АКАДЕМИК

Једна водећих, светски признатих експерткиња за молекуларну медицину, рођена у нашој општини, од данас члан Академије медицинских наука.
Др Соња Павловић, међународно признати стручњак за молекуларну биомедицину, рођена је у Смедеревској Паланци, 1960. године. У Паланци је завршила гимназију, а потом је отишла на студије у Београд, где је, на Биолошком факлутету БУ одбранила докторску дисератцију.
До сада је објавила више од 100 научних радова у часописима од интернационалног значаја, учествовала у реализацији међуанародних пројеката, а цитирана је више од 300 пута у монографијама и стручним радовима и књигама. Др Соња Павловић је у медицинску праксу у Србији увела многе молекуларно-генетеичке тестове.

Осим истраживачког рада, др Соња Павловић је и предавач на Биолошком и Медицинском факултету у Београду, а као ментор била је ангажована у изради више од 30 магистарских и докторских радова.

За чланство у Академији медицинских наука, др Соњу Павловић предложиле су њене колеге, ценећи изузетан научни допринс истраживања којима је руководила.

Родитељи Соње Павловић билу су познати лекари паланачке болнице, у којој данас ради њен брат, инфектолог др Синиша Павловић.

Please follow and like us:
Posted in Вести, Култура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *