СМЕДЕРЕВО-ГРАД НА ОБАЛИ ДУНАВА

Израстао из темеља тврђаве Ђурађа Бранковића, град Смедерево је током своје бурне и богате историје увек био знаменито место на обали Дунава.

Данас центар Подунавског округа, Смедерево, подигнуто на месту где плодна равница прелази у  питоми брдовити предео, такође,  вековима је културно средиште овог дела Србије.

Најупечатљивији локалитет у Смедереву је тврђава из 15. века, највећа равничарска фортификација у Европи. Њена изградња, од 1428. до 1430, године  забележена је и у народној песми у дестерецу : „Кад Јерина, Смедрево зида“. Јелена Бранковић, српска деспотица, рођена као Ирина Канкузин, није била омиљена у народном предању, за разлику од слављеног деспота Ђурађа Бранковића, који је тврђаву саградио по моделу цариградске. Тврђава садсржи две целине, Мали град, који има шест кула, и Велики град, који опасује 19 кула.

Смедеревска тврђава и данас је најучуваније староутврђење на Дунаву, упркос томе што је знатно оштећена у великој експлозији, после немачке окупације Смедерева, када је, страдао и знатан део града.

Смедеревци су знали да очувају овај изузетно вредан историјски објекат, у коме се данас одржавају културне манифестације, позориошне представе, изложбе или тематске вечери.

Ширење настамбе довело је до измештања центра из саме тврђаве. Тако је формиран нови градски трг, такође троугаоне форме. Формиран је на месту некадашње велике пијаце.

Тргом доминира Храм Светог Великомученика Георгија, а ту су и споменик палим борцима у Првом светском рату, стара и по стилу сасвимпосебна зграда Окружног начелства, Галерија савремене уметности, и чувена фонтана која је 2021. године средствиома града реконструисана.

Ово јеместо састанака, предаха и забаве, како старих, тако и младих Смедереваца – па његова  обнова представља далекосежан потез, у функцији очувања и унапређивања квалитета живота у овом граду.

Храм Светог Георгија, саграђен је према узору, цркви у Манастиру Манасија. Изградња је трајала од 1850. до 1854. Године. Грађевина од белог мермера има пет купола. На западној страни су високи звоник, и портал, изнад кога је скуплтура Светог Геогрија који убија аждају.  У току је обимна реконструкција овогобјекта.

Када је реч о културним знаменитостима, незаобилазна је и вила Златни брег, некада летњиковац Династије Обреновић.

Вила и виноград, који је засадио кнез Милош, када је 1829. купио ово имање од Турчина Мухамеда, постали су права летња резиденција Династије у време краља Милана и краљице Наталије, а из тог времена датира и лепо уређени дворски парк, одакле се пружа једанод најлепших погледа на Дунав и Панонску низију.

Ово место и данас зрачи сјајем дворског живота, и зато је често виђено у филмовима и тв серијама.

Завичајни музеј у Смедереву је установа комплексног типа. Историјска, етнолошка, археолошка, уметничка и нумизматичка збирка садрже велики број предмета, од којих је су многи изложени у сталним поставкама.

На великом изложбеном простору, хронолошки и тематски су представљени предмети, од праисторије и антике до данас – који приказују историју овог краја,од древних времена до друге поливине прошлог века.

Смедеревска Гимназија, једна од најстаријих у Србији, изнедрила је многе угледне лекаре, писце, научнике и спортисте. Основана је у другој полоцини деветнаестог века, 1871. године. Средствима гарда, ове године је зграда Гимназије реновирана, тако да поново зрачи старим сјајем, а значајна средства уложена су и у опремање ове образовне установе.

Одговорна локална власт водила је рачуна и о најмађима. Основне и средње школе су снабдевене новом опремом и савременим училима, а полазници Предшкоске установе убудуће ће боравити у пријатнијим условима.

Да нису заборављени ни најстарији суграђани потврђује и уређење Дома за смештај старих лица. Овај објекат је  реконструисан, чиме су обезбеђени савремени услови за комфорнији боракав корисника ове установе.

Улагано је и у развој спорта – па се  уређују и граденови терени, стазе, базени.

Уз велику помоћ и подршку Владе Републике Србије и председника  Републике, Александра Вучића, Смедерево је постало савремни град и добро место за живот.

Смедерево, град настао из далеке визије Ђурађа Брановића,  и даље се развија, на задовољство његових мешатана, али и све бројнијих туриста који посерђују овајкрај богате и занимљиве историје.

Please follow and like us:
Posted in Репортаже.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *