ПУТОВАЊЕ КРОЗ ПРОШЛОСТ – „Витезови и легенде“ у Малом граду Смедеревске тврђаве

У Малом граду Смедеревске тврђаве протеклог викенда одржан је фестивал „Витезови и легенде“.  Током фестивала посетиоци су имали прилике да осете дух Средњег века. Кроз двери Двора, посетиоци су ушетали у величанствени свет средњовековне Србије. Звуци музике и наковња, удараца мача о мач и узвика подршке витезовима и принцезама учинили су да  свако од гостију  осети  путовање кроз прошлост.

У Малом граду могао се видети приказ витешких борби,  стреличарско двориште, ковачка и ткачка радионицу, радионице са дрветом и кожом, али и средњовековни војни камп са изложбом оклопа и оружја, средњовековни базар, као и прикази плеса на дворовима.

Фестивал „Витезови и легенде“ организовали су ЈП “Смедеревска тврђава”, Центар за културу Смедерево и  удружење “Бели орлови”. Њихова намера је била посетиоцима  прикажу средњовековну Србију и верно  дочарају живот у средњем веку – од витешког до свакодневног живота обичних људи.

 

       

Мали град у Смедеревској тврђави

У Малом граду је био смештен двор деспота Ђурђа са резиденцијом за становање и палатом за пријеме. Изграђен је 1428—1430. године као посебно утврђени владарски двор са свих страна опточен водом, и баш због тога се сврстава у тип водених утврђења. Мали град има донжон кулу , у централном делу камени зидани бунар, а улазило се са југозападне стране, кроз двојни систем капију.

Од Великог града који има 19 кула одвојен је воденим ровом. У Малом граду налази се 6 кула, од којих је на једној натпис из кога се јасно види да је град подигао Ђурађ Бранковић. Куле су широке око 11 m, високе око 20 m. Рађене су од ломљеног камена у добром кречном малтеру. Дебљина зидова достиже и до 4,5 m. Најдебљи су зидови према копненој страни Смедеревске тврђаве која има површину око 11 ха.

Пројекат “Мозаик Смедерева” је суфинансиран из буџета Града Смедерева, а ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства. Фото Видео студио Гло, Смедеревска Паланка.

 

Please follow and like us:
Posted in Култура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *