ПРЕМИНУО ПРВИ ПАЦИЈЕНТ ОД КОРОНАВИРУСА У СРБИЈИ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић саопштила је на конференцији за новинаре у Влади Србије да је данас од последица заразе коронавирусом преминуо први пацијент у нашој земљи.

Брнабић је рекла да је реч о 59-годишњем пацијенту из Кикинде који се лечио у Клиничком центру Војводине у Новом Саду.

Она је у име Владе Србије и председника Републике, изразила саучешће породици преминулог, одавши признање лекарима и медицинском особљу који су се лавовски борили за његов живот.

Премијерка је додала да је у Србији до данас у 18 часова регистровано укупно 135 потврђених случајева COVID-19, што је за 17 више од последњег извештаја јутрос у 8 часова,

Она је најавила да се од сутра у 20 сати укида јавни превоз у Србији до даљњег, а од недеље у 20 часова се затварају ресторани, кафићи и тржни центри.

У овом тренутку опасност је сувише велика, а притисак на лекаре и медицинске сестре је превелик да бисмо размишљали о материјалној страни затварања кафића и тржних центара, нагласила је Брнабић, додавши да ће бити дозвољена достава хране, зато што и поред укидања јавног превоза, путнички, аутомобилски, приватни, као и такси превоз, може да функционише још увек.

Рестриктивне мере донете су да би се сачувало здравље нације, да бисмо имали што мање жртава у овом рату и да дамо шансу здравственом систему, рекла је Брнабић и додала да се управо зато пооштравају мере забране кретања.

Она је навела да смо ушли у трећу недељу борбе против коронавируса, а да је иза нас најтежих 24 сата, али и да је испред нас вероватно још много дана тежих од овог данас.

Брнабић рекла да ће тестирање на коронавирус, поред Института Торлак, од сада обављати и Инфективна клиника Србије и КЦ Војводине, још једном упозоривши грађане на то да озбиљно схвате мере Владе.

Премијерка је упозорила на то да ни наш здравствени систем неће моћи, без обзира на број респиратора и заштитне опреме, да се избори са ширењем вируса, ако не смањимо притисак на њега у данима који долазе.

Брнабић је најавила да сутра стиже велика пошиљка помоћи из Кине, да је наш највећи авион ербас А330 одлетео у ту земљу и да се очекује да се врати са великом пошиљком медицинских апарата и заштитне опреме.

Доћи ће, чему се највише радујемо, експерти из Кине, који су се у тој земљи борили против коронавируса и који ће помоћи нашим стручњацима, рекла је премијерка.

Она је упутила молбу послодавцима да запослени раде од куће, а да се за оне који то не могу, обезбеди превоз, позвавши те послодавце да се преко Привредне коморе Србије јаве Влади.

Покушаћемо да се изборимо да привреда трпи што мање, рекла је Брнабић, додајући да нико неће пропасти ако буде слабије пословао у овој ситуацији.

Please follow and like us:
Posted in Друштво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial