ПОЧЕТАК РЕАЛИЗАЦИЈЕ НАЦИОНАЛНОГ ЦИЉА СМАЊЕЊА ПОТРОШЊЕ ЕНЕРГИЈЕ

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Краљеву да је потписивање и уручење уговора о додели средстава локалним самоуправама за повећање енергетске ефикасности почетак реализације националног циља смањења потрошње електричне и топлотне енергије. Она је рекла да је ово први корак ка рационалној употреби енергије, с обзиром на чињеницу да просечно домаћинство у Србији троши 40 одсто више енергије у односу на друге земље.
„Позив је трајао месец дана, а интересовање је било велико. Све критеријуме је испунило 67 локалних самоуправа, а до сада је опредељено милијарду динара. Ово је важан дан за све. За државу, градове и општине, али и за свакога од нас, за свако домаћинство, које ће моћи да замени столарију, изолацију, котлове за грејање“, рекла је Михајловићева.
Она је изјавила да сада следе позиви за компаније и грађане.
„Први јавни позив иде према компанијама које ће морати да испуне услове, односно да гарантују цену, рокове и квалитет. Рок за позив компанијама које расписују локалне самоуправе је 10. јул. Следећи корак је позив грађанкама и грађанима који су заинтересовани за овај пројекат. Све мора бити јавно, доступно и сви рокови морају бити поштовани“, истакла је она.
Михајловићева је изјавила да очекује прве уговоре са грађанима у августу, а радове у септембру, као да и ће се вршити контрола процедура и радова, те најавила до краја године још један јавни позив.
Челници Краљева, Ужица, Медвеђе, Бољевца, Сремске Митровице, Ваљева су се у име свих локалних самоуправа захвалили на помоћи и подршци Министарству у припреми документације и почетку реализације пројекта. Амбасадор Швајцарске Урс Шмид истакао је важност сарадње која постоји и која ће се наставити у области економског развоја.
Please follow and like us:
Posted in Вести, Друштво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *