ОПШТИНА СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА ПРИСТУПИЛА ЧЛАНСТВУ „ПОКРЕТ ТРИ ПЛУС“ Погодности за породице са троје и више деце

На последњој седници Скупштине општине Смедеревска Паланка, одржане у децембру,  донета је одлука о приступању Општине у чланство удружења „Покрет три плус“ из Чачка.  Покрет за децу ТРИ ПЛУС је предложио чланство локалним самоуправама у Покрету за децу ТРИ ПЛУС и заједно доносе мере погодности како би и одали поштовање према породицама које су већ имали троје и више деце ,а нису обухваћени новим мерама за подстицај рађања.

Покрет за децу “Три плус” основан је са циљем спречавања нестанка Србије, јер су статистички подаци којима располажемо поражавајући. Од 2005. до 2015. године по основу природног прираштаја, број становника у у Србији смањен је за 383.000, а 2016. је, по подацима о прираштају, најлошија у последњих пола века.

На који начин породицама са троје деце помаже Поносна картица, ко и где може да је користи, али и о раду Покрета “Три плус”, за портал Печат правде говорио је  Владица Гавриловић, председник Управног одбора Покрета.

Да би нас и у будућности у Србији било оволико колико нас има данас, неопходно је да 45 одсто породица има троје или више деце. У овом тренутку таквих породица је само 7,8 одсто.

Не желећи да се такав тренд настави, група људи из Чачка одлучила је да заједничким снагама и конкретним идејама подиже свест наших људи о овом проблему. Тако је 2016. године, статистички најлошије по броју рођених беба у последњих сто година у Србији, настао Покрет за децу ТРИ ПЛУС.

“Решења је да се охрабре они који имају двоје деце да прошире своје породице и дати подршку породицама са троје и више деце. Када кажемо подршку мислимо да сви сегменти друштва покажу да такве породице нису, нити ће бити саме, да се носе са теретом који носи данашњица”, каже Владица Гавриловић председник Управног одбора Покрета.

У данашње време највећа помоћ вишечланим породицама је свакако финансијска, а једно од решења које већ неко време успешно функционише у Чачку је Поносна картица “Цена минус за 3+” која подразмева попусте на куповину за породице са троје деце.

А које све погодности имају породице које имају ову картицу, али и како ради и за шта се све залаже овај Покрет, питали смо Владицу Гавриловића.

Шта све подразумева Поносна картица “Цена минус за 3+”?

– Поносна картица “Цена минус за 3+” је картица за попуст и бесплатне услуге намењена породицама са троје и више деце, персонализована на име мајке.

Према проценама и почетним искуствима из Чачка, картица “Цена минус за 3+” ће свакој породици донети уштеду од око 1000-1500 евра годишње. Поред материјалног добитка (у виду уштеде), постоји и други психолошки ефекат који су осетиле породице са троје и више деце а то је осећај да су родитељи вишедетних породица важан фактор у борби против највећег зла званог бела куга и да су битни за друштво.

Неретко се у нашој земљи дешава да када родитељи са више деце дођу на шалтере по остваривање неке привилегије или повластице буду шиканирани са питањем”Ко те терао да рађаш?!”.

Покрет за децу ТРИ ПЛУС својим активностима жели да одговори у име свих мајки који су се суочили са оваквим питање, а одговор је – Србија која плаче јер нестаје.

Please follow and like us:
Posted in Пројекти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *