НОВИ ИЗГЛЕД СТАРЕ СОБРАШНИЦЕ У МАНАСТИРУ ПИНОСАВА

Данас су приведени крају радови на обнови и реконструкцији собрашнице манастира Пиносава. Собрашница је обновљена средстваима Министартсва културе и информисања Владе Републике Србије.
Иницијатива за обнову собрашнице потекла је од Епископа шумадијског Јована и Завода за заштиту споменика културе из Смедерева, а позитивно је одговорила министарка Маја Гојковић.
Радови на обнови собрашнице трајали су скоро два месеца и изведени су уз стручну помоћ и надзор Завода за заштиту споменика из Смедерева.
Собрашница у манастиру Пинисава у Кусатку сматра се најстаријом у јасеничком крају и једном од ретко сачуваних још из 19. века. Нова собрашница, на старом местуа сада у правом смислу украшава порту манастира.
Иначе, реч собрашница долази од речи „собрати“ или „сабрати – окупити“ , јер су се у собрашницама верни људи вековима сабирали после литургије, у недељу или на велике црквене празнике, да заједно поделе хришћанску трпезу љубави и помогну сиромашнима и невољнима.
На овај начин још једном је потврђена велика брига државних органа Србије да се културно и духовно благо Шумадије и свих српских крајева сачува од зуба времена и заборава.
Please follow and like us:
Posted in Вести, Друштво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *