МУЗИКА ПРИЈАТЕЉЕВИХ КОРАКА“ Посета амбасадора Француске Смедеревској Паланци

Посета Пјера Кошара, амбасадора Француске у Србији, и Арно Гујона, директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, општини Смедеревска Паланка, мотивисана је обостраном жељом да односи, посебно града Гренобла и Паланке, буду обновљени и продубљени, на економском и културном плану. Пре 97 година, након посете градоначелника Пола Мистрала Смедеревској Паланци, у саставу делегације која је боравила у Србији, Гренобл и Паланка развијали су истински братске односе, успостављајући сарадњу, од економије до културе, а последња посета делегације Смедеревске Паланке овом француском граду била је 1974. године.

Током Великог рата, у Паланци је била стационирана ескадрила МС 99, која је вршила борбене задатке на страни Антанте, а сећања пилота и других француских бораца на Смедеревску Паланку забележена су и у мемоарској белетристици.

Амбасадор Кошар, господин Гујон, и домаћин, председник општине Смедеревска Паланка, Никола Вучен, положили су венце и поклонили се сенима бораца француске ексадриле, код спомен обележја у парку, а затим је Пјер Кошар открио спомен плочу, у Француској улици, која је добила то име после посете делагиције ове земље Паланци, 1926. године.

Централни догађај посете амбасадора Француске било је отварање изложбе, „Музика пријатељевих корака“, у паланачком Народном музеју. Ова изложба, чији је утор Петар Декић, уз обиље историографског материјала, говорећи о посети делегације Франуске Србији, о пријему чланова ове делегације у Паланци, давању имена улицама – Француске у Паланци, и Паланачке у Греноблу, које та имена носе и данас – приповеда о пријатељству, које и у наше време има једнако наративно значење.

На овај историјски контекст подсетио је председник општине Смедеревска Паланка, Никола Вучен, нагласивши да су Французе пре 97 година паланчани одушевљено дочекали – и да је на железничку станицу похрлио сав сеоски и градски живаљ:

– Мислим да је Смедеревска Паланка јединствен пример, не само у нашој земљи, него и у региону, да један овако мали град у срцу Шумадије, негује овако искрено сећање на једно велико пријатељство два народа, рекао је Вучен, додајући да је посета амбасадора Кошара и господина Гујона, великог пријатеља Србије, најава јачања билатералних веза француског и српског града, и да ће ускоро уследити међусобне посете делегација Паланке и Гренобла.

Арно Гујон, иначе рођен управо у Греноблу, обраћајући се присутнима на течном српском језику, подсетио је на говор господина Мистрала, током посете Паланци:

– У говору пре 97 година, господин Мистрал упоредио је улогу Шумадије у Првом српском устанку, са улогом Гренобла и Лиона у Француској револуцији. Људи су га носили на рукама, узвикујући „живела Француска“ и „живела Србија“ – рекао је Гујон, додавши да је његов труд већ годинама усмерен на продубљивање веза између Француске и Србије: – Данас ми је срце пуно, зато што видим да то пријатељство није само ствар прошлости, већ и садашњости и будућности, додао је Гујон, и нагласио да су разговори председника општине Вучена и амбасадора Кошара, најавили пројекте економске природе.

– Нисам нимало изненађен срдачним и топлим дочеком, с бзиром да сам већ читао мемоаре једног од чланова ексадриле који је био стациониран у Паланци током Првог светског рата – рекао је амбасадор Кошар, и изразио захвалност општинском руководству и становницима Смедеревске Паланке, на неговању сећања на пријатељство Француске и Србије.

– То је оно што нас мотивише да развијамо наше односе у свим областима, политичким, економским, у културним, у Смедеревској Паланци, која представља једно од чворишта тих односа пријатељства, рекао је Кошар, и обећао помоћ у у даљем развоју пријатељских односа Паланке и Гренобла.

У пратњи директора музеја, др Стевана Мартиновића, амбасадор Кошар и господин Гујон, са пажњом су обишли поставку у Народном музеју, а на самом крају посете, гости су се провозали у рестауираном француском камиону из Великог рата, улицама Смедеревске Паланке.

Посета француског амбасадора и отварање изложбе, уклопљени су у овогодишње Културно лето у Смедеревској Паланци, манифестацију која се одржава уз помоћ Кабинета председника репубике, а која је привукла велику пажњу, разноврсним и квалитетним програмом.

 

 

Please follow and like us:
Posted in Вести, Друштво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *