КАКО ПОМОЋИ РОДИТЕЉИМА СА ВИШЕ ДЕЦЕ

Више деце, више радости, али и много трошкова – како помоћи родитељима
Више деце, више радости у кући. Али нажалост, углавном и више бриге у планирању кућног буџета. Помоћ вишечланим породицама зависи и од локалне самоуправе, тачније буџета општине у којима живе. Ко све и како може да олакша издатке тим породицама?
Три дечака – школарца. Три пара патика, три ранца и комплета књига, три јакне, три ужине свакога дана. Мајка Биљана најбоље зна колико је тешко подизати троје деце. Зато је свака помоћ драгоцена.
На треће дете добила је бесплатне уџбенике. Оброке у школи плаћа упола мање,
-Остварила сам право на дечији додатак, од општине смо добили бесплатан школски прибор, а ускоро ће , како је најављено, бити могућности за коришћењем картице „Три плус“. Све су то бенефити који нам значе, али трошкови за одгајање деце су заиста високи. Од школе треће дете добија гратис екскурзију али дешава се да на крају ми који имамо троје и више деце одлучимо да тај гратис препустимо некоме ко је самохрани родитељ или деци која су социјално угрожена”, додаје Биљана.
По рођењу, деца добијају новац од државе, али и локалне самоуправе дају новац родитељима. Тако је и у Смедеревској Паланци. Једнократне помоћи, бесплатан вртић, бесплатне ужине и књиге.
“Постоје иницијативе разних удружења који сматрају да би родитељи са троје и више деце требало да остварују више помоћи, јер причамо о наталитету и рађању више од једног или два детета”, наводи из Удружења “Родитељ”.
Једно од таквих је и “Покрет за децу 3+” из Чачка. На њихов предлог породицама са троје и више деце умањени су рачуни за комуналне услуге за 10 до 50 одсто у Новом Саду, Краљеву, Пожеги, Чачку, Косјерићу, Великом Градишту и у Смедеревској Паланци од 0223. године.
Пројекат поносна картица “Цена мунус за 3+” спроводи се у 25 локалних самоуправа и подразумева да родитељи имају попуст у 2.500 продавница.
Покрет је предложио и додатне мере: умањење пореза, бесплатну ужину и дневни боравак, веће студентске стипендије.

 

Please follow and like us:
Posted in Пројекти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *