ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА “ЖЕНЕ” У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ

У Историјском архиву „Верослава Вељашевић“ синоћ је отворена изложба фотографија „Жене“ аутора Бојане Дашић и Бобана Јанковића из Историјског архива из Ниша. Изложба је уприличена у сусрет Међународном празнику жена 8. марта.
Најстарије фотографије жена, које посудује Историјски архив Ниша, настале су у атељима, где можемо видети грађанску и народну ношњу Ниша са почетка 20. века. Из периода социјализма могу се видите фотографије које представљају жене равноправне са мушкарцима, на радним местима у Машинској индустрији, Индустрији Ратко Павловић, Дуванској индустрији. Ту видимо развој друштвеног тока од периода Краљевине Србије, до пре неких 40, 50 година – рекла је ауторка Бојана Дашић.

Изложбу је отворио председник општине Никола Вучен. Он је том приликом истакао да у општини Смедеревска Паланка више од половине становништва чине жене.
„Од укупног броја предузетника који су регистровани на подручју наше општине, 40% су женског пола. Такође, на одговрним друштвеним функцијама су жене, као функционери, директори јавних предузећа и установа, а у општинској управи од укупно 140 запослених 88 су жене. Ови подаци сведоче да жене све активније учествују у различитим областима јавног живота.

Влада Републике Србије је питање равноправности полова препознала као једну од својих приоритетних циљева. Усвојен је Закон о родној равноправности, као и Стратегија за родну равноправност, која утврђује правце кретања, како да на најбољи начин остваримо поменути циљ, рекао је Вучен приликом отварања синоћне изложбе фотографија у Историјском архиву

Please follow and like us:
Posted in Вести, Култура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *