АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ 5. СЕПТЕМБРA

Под паролом „Желите ли да урадите нешто веома важно данас? Дајте крв… рачунамо на вас!“ Институт организује акције током целе године јер је потреба за крвљу и крвним продуктима велика. У Србији је потребно да буде 40 давалаца крви на 1000 становника (4%), а тај проценат се годинама креће око 3%.Институт за трансфузију крви Србије и паланачки Црвени крст организују акцију добровољног давања крви у Смедеревској Паланци. Акција ће бити одржана у четвртак, 5. септембра, у просторијама МЗ Доњи град у периоду од 9 до 14 часова.

„Август и септембар су периоди када су залихе крви најниже , а потребне су у сваком тренутку. Тренутно су залихе свих крвних група у недостатку .“ , реко је Никола Марковић промотер добровољног давалаштва крви Црвеног крста Смедеревска Паланка.

ЈКП “ПАЛАНКА 2020” ПОСТАВЉА НОВЕ ЂУБРИЈЕРЕ У ГРАДСКИМ ПАРКОВИМА

Данас су радници ЈКП Паланка 2020 поставили нове ђубријере у парку ”ХИМКО“ код ОШ “Херој Иван Мукер” у Смедеревској Паланци.Према најавама из ЈКП “Паланка 2020” наредних дана исто ће бити урађено и у Главашевом парку, Наташином парку, простору између Музеја и Културног центра, као и на улицама ужег центра града.

У СРЕДУ ЗАПРАШИВАЊЕ ОДРАСЛИХ ФОРМИ КОМАРАЦА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ

На територији Општине Смедеревска Паланка 4.9. 2024. године у временском интервалу од 18.00 до 21.00 час, вршће се сузбијање одраслих форми комараца, запрашивањем из ваздуха.
Препарат којим ће запрашивање бити извршено је на бази „Ламбда-цихалотрина“ које се налази у безбедносној листи одобрен од стране Агенције за хемикалије и није штетан по здравље људи и животиња.
Запрашивање ће обухватити градско подручје и сва села Општине Смедеревска Паланка са акцентом на зелене и водене површине. У случају неповољних временских услова запрашивање одраслих форми комараца биће одложено.

OДЕЉЕЊЕ ЗА ПРЕДШКОЛЦЕ У ОШ У МАЛОЈ ПЛАНИ

Председник општине Никола Вучен данас је,првог дана нове школске године, у Малој Плани посетио основну школу у којој је
после шест године почела поново са радом припремна предшколска група, издвојено одељење вртића Лептирић. Предшколци из ове месне заједнице добили су потпуно опремљен простор по свим стандардима намењен деци предшколског узраста.

ПУ „Чија Јова Змај“ у протеклих неколико година отворило је осам издвојених одељења која су намењена деци за похађање пипремног предшколског програма и то, у Церовцу, Ратарима, Придворицама, Влашком Долу, Баничини,Глибовцу, Почевици и Млаој Плани.
“И ове године настављамо са уређењем објеката предшколске установе како би наша деца имала што боље услове за боравак у вртићима, игру и дружење са својим вршњацима и стицање првог степена образовања”, рекао је Вучен.
Ове године у вртићима предшколске установе уписано је преко 1300 малишана, док је за припремни програм уписано 343 предшколаца.
Свим предшколсцима, ђацима првацима и ученицима основних и средњих школа председник општине поẓ̌елео је срећну и успешну нову школску годину

У ТОКУ СУ ПРИПРЕМЕ ЗА ОДРЖАВАЊЕ 188. КРСТОВДАНСКОГ ВАШАРА

Председник општине Никола Вучен одржао је састанак са руководством ЈКП „Паланка2020“ поводом организације традиционалног, 188. Крстовданског вашара.

Састанку су присуствовали и представници општинске управе, републичких и локалних инспекција, ватрогасно спасилачке службе и полицијске станице.
Организатори су истакли да су добијене све неопходне сагласности надлежних институција за несметано организовање вашара, пласирање и продаја мешовите робе, хране и пића. Такође истичу да ће за све излагаче и продавце бити обезбеђени сви неопходни услови за пласирање робе и услуга.

Овогодишња 188. манифестација Крстовдански вашар одржаће се од 26. до 28. септембра на простору бувље пијаце.