ПУ СМЕДЕРЕВО: ПОСТИГНУТИ ВЕОМА ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ У СУЗБИЈАЊУ КРИМИНАЛА

Полицијска управа у Смедереву је у марту 2024. године постигла веома добре резултате у сузбијању криминала, уз одржавање стабилног јавног реда и мира. Остварено је повољно опште стање безбедности, а посебно личне и имовинске сигурности грађана на подручју Подунавског округа.
Припадници Полицијске управе постигли су изузетне резултате на сузбијању неовлашћеног држања и трговине наркотицима и током марта открили 42 кривична дела из ове области, што је скоро четири пута више него у фебруару.
Предузимане су активности у циљу превенције криминала и сузбијања вршења кривичних дела из свих области, што је нарочито дало резултате у смањењу броја имовинских кривичних дела у односу на претходни месец.
Евидентирано је мање тешких крађа, крађа, лаких телесних повреда и насиља у породици, док кривичних дела разбојништво, угрожавање опасним оруђем, учествовање у тучи и тешка дела против опште сигурности током марта није било.
Полицијски службеници су 19. марта, у кући у Коларима код Смедерева, оперативним радом и у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом открили лабораторију за узгој марихуане у вештачким условима, у којој су пронашли и запленили 428 биљака индијске конопље, 20,3 килограма осушене марихуане, 346 грама спида и комплетну опрему, уређаје и хемијске препарате за узгој марихуане. Ухапшена су три лица због постојања основа сумње да су извршили кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога. У области сузбијања привредног криминала истиче се откривање и процесуирање тридесетседмогодишњег мушкарца за кривична дела недозвољено складиштење робе и недозвољен промет акцизним производима.
У сарадњи са Основним јавним тужилаштвом, Републичком тржишном инспекцијом и Пореском полицијом, припадници Одељења криминалистичке полиције су, у помоћним просторијама његовог домаћинства у Осипаоници код Смедерева, пронашли 4.700 литара дизел горива, које је осумњичени држао у 20 металних буради и једном пластичном бидону, без доказа о пореклу. Даљим радом је утврђено да гориво не поседује обавезне маркере, односно да је страног порекла и да га је осумњичени набављао и препродавао на црном тржишту.
Полицијски службеници Полицијске управе у Смедереву су и даље стално присутни у школским објектима и њиховој близини у целом Подунавском округу, у циљу очувања безбедности ученика, наставника и школске имовине.
Упоредо са редовним активностима на обезбеђивању школа, припадници Полицијске управе наставили су превентивне активности и радионице по пројекту „Заједно и безбедно кроз детињство“, којима је у марту присуствовало око 3000 ученика.
Припадници саобраћајне полиције су редовно спроводили акције контроле саобраћаја у зонама школа и пешачких прелаза, као и на осталим локацијама и саобраћајницама у насељима и ван њих. Током марта ове активности су резултирале откривањем пет повратника у вршењу тежих саобраћајних прекршаја, од којих су привремено одузета возила до окончања судског поступка.
У складу са Законом о полицији, који прописује јавност рада Министарства унутрашњих послова, и уз изузетну сарадњу са надлежним тужилаштвима, Полицијска управа у Смедереву ће о свим активностима и резултатима рада и даље редовно обавештавати јавност.
Начелник ПУ Смедерево
Пуковник полиције
Весела Миловановић

Please follow and like us:
Posted in Вести, Друштво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *