ПОБОЉШАНА ФИНАНСИЈСКА ПОРШКА ПОРОДИЦАМА СА ДЕЦОМ

Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић изјавила је да је у последње две године побољшана финансијска подршка породицама са децом и да су ретке државе које попут Србије издвајају толико средстава у ове сврхе.

„Финансијски аспект је јако битан када се планира породица, али не мора да буде и пресуда“, рекла је Кисић и истакла да су породице и подршка породицама приоритет рада Владе Републике Србије и председника Србије Александра Вучића.
Министарка Кисић је на конференцији „Маме као стуб и ослонац породице – улога и положај мајки Србије у савременом друштву“, која је одржана у Народној скупштини Републике Србије, рекла да брине податак да је у Србији нешто више од 50 одсто породица са децом које имају једно дете и да треба предузети мере на подстицању рађања другог детета.

Указујући да се у последње две године променило и време када се рађају прва деца и када се ступа у брак, да је просечан узраст ступања у брак за младожењу у Србији 2021. године било 31,5 година, а за младу 28,7, Кисић је навела да је потребно стимулисати младе да се што пре остваре као родитељи.

„Поносна сам на чињеницу да жене у нашој земљи дају велики значај образовању, али на жалост то одлаже и период рађања првог детета. Јако сам поносна сам на меру за подршку студенткињама које одлуче да за време студија рађају децу и када су у питању испитни рокови и у случају потребе обнове године“, навела је Кисић и додала да је поносна и на Медицински факултет Универзитета у Београду, који од прошлог месеца примењује ове мере.
Министарство за бригу о породици и демографију ће, према речима Кисић, врло брзо започети велику националну студију у групи средњошколаца у Србији, која има за циљ да испита знање, ставове и понашање младих о значају и заснивању породице.

Министарка Кисић је навела и да је један од циљева Министарства бити и да предузетнице имају иста права као и све друге труднице и породиље и указала да то није једноставно остварити, јер захтева измену више закона, али да држава жели то да реши.

„Јуче сам имала прилику да посетим породицу у Црној Трави и када сам чула да се прошле године у тој општини родило само четворо деце, то је нешто што заиста боли и нешто на чему сви треба да радимо. Треба сви да пружимо подршку породици, да имамо времена за породицу, да подржимо младе да се што пре остваре као родитељи“, навела је Кисић.

 

Please follow and like us:
Posted in Пројекти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *