ЕКСПОЗЕ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ НИКОЛЕ ВУЧЕНА НА КОНСТИТУТИВНОЈ СЕДНИЦИ

На конститутивној седници Скупштине општине Смедеревска Паланка, која је одржана данас, председник општине, Никола Вучић поднео је експозе о циљевима за бржи развој општине и пројектима који ће бити реализовани у наредне четири године. Експозе председника општине преносимо у целости:

„Поштовани председниче Скупштине, поштоване одборнице, поштовани одборници, честитам вам свима на изборним резултатима.
С обзиром на то да су неки од одборника били и у претходном сазиву, неће ми замерити што посебно поздрављам нове одборнике, којих има прилично, те се надам да ћемо се боље упознати и успешно сарађивати у наредне четири године, и бити јединствени у томе да служимо грађанима наше општине који су нам дали поверење.
Велика ми је част што вас поздрављам са истог места, у истој улози, након четири године, и да вам, пре свега, захвалим на указаном поверењу.
Протекле четири године радили смо вредно и одговорно, и почели да мењамо лице нашег града. Са поносом могу да кажем да се наш труд јасно уочава, односно да су грађани препознали велико залагање за обнову Смедеревске Паланке.
У протеклом мандату, настојали смо да испунимо сва дата обећања, а у појединим сегментима урађено је и више од обећаног. Радили смо све што је у нашој моћи да унапредимо квалитет живота наших суграђана. О резултатима нашег рада довољно сте чули у изборној кампањи. Чули су и грађани, те су нас и позитивно оценили на недавно одржаним изборима, и дали нам још један мандат да општину Смедеревска Паланка учинимо још успешнијом, лепшом, здравијом и уређенијом.
Наш циљ је још бржи развој Смедеревске Паланке, у економском, привредном, туристичком, еколошком, социјалном и културном смислу. Уверен сам да имамо предиспозиције да овај циљ остваримо.
Од првог дана кренули смо да радимо вредно и предано, упркос свим тешкоћама са којима смо се суочавали, а које су остале као последица немара, незнања и небриге људи који су водили општину пре нас.
Најтежи период, сигуран сам, остао је за нама, и зато сада, сви заједно, треба да гледамо у будћност, да имамо у виду нове циљеве, и да свако од нас предано ради у интересу становника наше општине.
У претходне четири године обезбедили смо уредно водоснабдевање, увелико се врши замена старе дотрајале водоводне мреже, изградња канализације у деловима града где до сада није постојала. За неколико дана, званично ће почети реализација једног од највећих пројеката за нашу општину, који ће трајати наредне три године. Пројекат „Чиста Србија“ ће омогућити да наши суграђани добију по први пут канализациону и водоводну мрежу где год то у овом моменту не постоји. План је да готово сва села у нашој општини добију могућност прикључка на канализацију. Градићемо и шест мањих и једно велико постројење за отпадне воде. Укупна вредност радова износи нешто више од 60 милиона евра, а дужина канализационе мреже износиће 169.469,00 метара,односно око 170 километара.
Уређење путне инфраструктуре се наставља, како у граду тако и у сеоским месним заједницама. У претходном периоду у уређење путне инфраструктуре уложено је око милијарду динара, захваљујући држави и председнику Александру Вучићу. За ову годину успели смо да обезбедимо 200 милиона динара кроз Акциони план за уређење путне инфраструктуре, који ће бити спроведен до краја године. Много тога смо урадили, али пред нама је још посла. Чека нас комплетна реконструкција путних праваца за Михајловац и Крњево, чиме ће бити завршени регионални правци који Смедеревску Паланку повезују са суседним градовима.
Велики посао нас чека и када је реч о наставку радова на реконструкцији и изградњи новог хирушког блока ОБ „Стефан Високи“, где ће након спроведене јавне набавке радови бити настављени. У оквиру овог пројекта вредног 60 милиона евра предвиђена је изградња нове зграде Дома здравља са пратећим објектима, изградња хелиодрома и дуго очекивана адаптација бање на Кисељаку и читавог комплекса око бање.
Захваљујући средствима Министарства културе уредили смо све културне објекте, а на овогодишњем конкурсу „Градови у фокусу“ одобрена су нам средства за адаптацију Градског позоришта. Око 50 милиона динара у протекле четири године утрошено је за реконструкцију и адаптацију установа културе у нашој општини.
Улагали смо у обнову вртића и школа, и могу са сигурношћу да кажем, јер сам обишао сваку школу и сваки вртић у општини, да се настава у сеоским школама ни по чему не разликује од оне у градским. Велики проблем је, међитим, што у уређеним школама има све мање ученика. И зато морамо да наставимо са унапређивањем и обогаћивањем услова живота у нашој општини, како би подстакли младе људе да се после школовања врате, овде и заснују породице.
До почетка нове школске године завршићемо нову школу у Голобоку. После пет деценија, у нашој општини гради се нова школа, и то од средстава из општинског буџета. Чека нас и реконструкција Паланачке гимназије и МЕШ „Гоша“. Дуго чекамо на адаптацију ове две образовне установе, а разлог томе је ситуација изазвана корона вирусом која је одложила реализацију ова два, за нас, веома битна пројекта. У плану је и изградња нове музичке школе за коју је пројекат већ спреман.
Деци морамо обезбедити здраво одрастање и развој, физички активнији живот и да све употпунимо са квалитетним образовањем и културним садржајима.
Реализацију неких пројеката смо већ започели, а у наредном периоду радиће се на изградњи нове спортске хале у склопу Паланачке Гимназије и базен у саставу Основне школе „Херој Иван – Мукер“. Спортски терен на отвореном се већ ради на Колонији, а богатији смо са више дечијих игралишта, и ја бих волео да та игралишта , паркови и школе буду што пунији.
У наредном периоду посветићемо се екологији и очувању животне средине, и то ће нам, као и у читавој Србији, бити један од приоритета.
Од решавања нагомиланих проблема које смо затекли, нисмо стигли да се том темом озбиљније позабавимо, тако да ћемо кроз еколошке пројекте Владе Републике Србије и ресорног министарства радити на унапређењу овог сегмента живота у нашој општини.
Језеро Кудреч и шума Микуља ће нам свакако бити у фокусу, али и друга локална излетишта, сеоска посебно, као и сва изворишта и остала природна богатства која су деценијама запостављена.
Као што су председник Вучић и Влада Србије водили рачуна о равномерном развоју целокупне земље, тако смо и ми били у обавези да обратимо пажњу на све месне заједнице са подручја наше општине.
Зато смо поред великих инфраструктурних објеката, од којих корист имају сви грађани, настојали да инвестирамо у сеоске путеве, прилазе пољопривредним површинама, у обнову месних заједница, оспособљавању и стављању у функцију амбуланта у селима. Тако ћемо и наставити.
Да бисмо ово све остварили, морамо и даље економски јачати локалну средину, обезбеђивањем нових инвестиција, као и аплицирањем за средства од републике по пројектима. Буџет нам је већ дуплиран у односу на онај који смо затекли, што нам даје могућност да планирамо и градимо нашу општину.
Према последњим подацима, видно смо успорили одлив становништва, што нас посебно радује. Пораст наталитета је видљива и то су позитивни резултати нашег рада који нам дају елан и снагу да наставимо даље.
Круна свега у претходном мандату је била изградња и отварање фабрике инвеститора из Јужне Кореје.
„Кјунгшин кејбл“, фабрика модерног дизајна за проиводњу компонената за аутомобилску индустрију која свакодневно подиже своје капацитете и запошљава раднике. За тај успех морамо бити захвални и Влади Републике Србије, а и председнику Александру Вучићу лично. Живим за дан, када ћемо успети да доведемо још једног приближно вредног инвеститора и на томе ћемо паралелно радити у предстојећем периоду.
Искористио бих прилику да посебно похвалим рад Општинске управе на челу са начелницом Горданом Костић,као и Одељење за финансије Општинске упораве, јер не само што су се одговорно понашали према средствима са којима смо располагали, већ смо из године у годину имали све стабилнији и развојнији буџет.
Такође бих похвалио рад Одељења за имовинско правне послове, Пореску управу, Одељење за друштвене делатности, Одељење за локлани економски развој и сектор јавних набавки.
Није на мени да оцењујем све спољнополитичке факторе, кризу са енергентима у свету, раст цена на светском тржишту и ова ковидна и постковидна времена која нису била баш развојна, јер сам водио и водим само једну малу општину у нашој лепој Србији и то чиним најбоље што умем и могу. Нећу тражити оправдања ни у чему – моје је да радим, а не да се правдам. Уколико неко има неких замерки, слободно нека ми се обрати, упути критику или сугестију, радо ћу га саслушати. Но, оно што знам сигурно, јесте да сам лично задовољан постигнутим, а посебно залагањем мојих најближих сарадника. Жао ми је, али опуштања неће бити ни у наредне четири године, нити ћу то толерисати.
Уколико је неко изгубио мотив, уморио се, истрошио се или се боји одговорности и изазова које нам доносе нове околности у свету – није проблем, замениће га неко ко може да изнесе терет свих будућих послова.
Ако ико зна да се дигне из пепела и да ради у најтежим могућим условима, то смо ми. Ми, који смо наследили девастирану општину и вратили јој живот. То и јесте наша предност у односу на све остале у будућим временима. Дајте да нас та предност не опије, већ да је искористимо и запнемо, управо сада, када су сви уплашени од онога што носи нови дан.
Морам да нагласим да оно што смо до сада урадили, не бисмо успели да остваримо, уз сав наш труд, без Александра Вучића, који је саслушавши наше захтеве, обезбедио све оно што је обећао. Наша општина дугује велику захвалност председнику Србије, који је уз све друге послове којима је био заокупљен, нашао снаге, елана и времена да нам помогне. Та подршка захтева да и ми своје време у потпуности ставимо у службу обнове Србије и нашег града.
Када се бирачи и представници власти нађу на истој таласној дужини, тада је све могуће. На једној страни је подршка, а на другој одговорни људи, које та подршка обавезује.
Искусни у политци кажу да је народ увек у праву. Сигиран сам, зато, да су у нови састав Скупштине општине изабрани часи и одговорни људи, разлилчитих политичких ставова, професија и степена образовања, јединстени у намери да служе интересима становника наше општине.
Још једном свима захвљујем на поверењу, и обећавам да ћу, као председник општине, у свом будућем раду, у потпуности и без остатка бити посвећен Паланци и паланчанима, интерсима и потребама свих становника наше општине“.

Please follow and like us:
Posted in Вести, Политика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *