ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ЗА ПАРТИЈУ И ТИТА ОДРЖАНА У СТАРОМ ДВОРУ У БЕОГРАДУ

Промоција књиге „За партију и Тита, партизански покрет у Србији 1941-1944“, историчара др Немање Девића, у издању Института за савремену историју и „Службеног гласника”, одржана је у Старом двору у Београду. Промоцији је присуствовао и Никола Вучен председник општине Смедеревска Паланка и Петар Драгојловић игуман манастира Пиносава.

– У Старом двору у Београду организовали смо „претпремијеру“ моје дисертације и најновије књиге „За партију и Тита, партизански покрет у Србији 1941-1944“. Било је свечано, лепо, стручно, али ја сам се највише обрадовао окупљању добрих људи; било их је из разних странака и удружења, али сви смо били јединствени и помирени. Бар на један сат.” изјавио је аутор књиге Немања Девић након промоције.

У каквом су односу биле ослободилачка борба и револуција на почетку устанка и која је од тих идеја била доминантна у војнополитичкој пракси КПЈ? Који је биланс грађанског рата 1941. и колико је жртава изазвао до краја окупације? Који је обим револуционарног терора у Србији 1941-1944? Како су се партизани одржали на терену после пада „Ужичке републике“ и може ли се говорити о континуитету њиховог деловања у Србији? Шта знамо данас о народним херојима, личностима по којима су у социјалистичкој Југославији називани градови, а и сада се зову установе и улице у сваком граду?

У књизи „За партију и Тита“ Немање Девића, која је проистекла из докторске дисертације аутора и заснована на разноврсним изворима и богатом научном апарату, налазе се одговари на ова питања без бојазни од табу-тема. Ново издање „Службеног гласника“ нас ослобађа многих историјских митова и приближава истини о српским партизанима.

Нова промоција Девићеве књиге биће уприличена 23. марта у Малој сали Коларчеве задужбине у Београду, у 19.30 сати.

 

Please follow and like us:
Posted in Вести, Култура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *