РЕЗУЛТАТИ ДОМА ЗДРАВЉА СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА ПОСЛЕДЊИХ 10 МЕСЕЦИ

Пре нешто мање од годину дана, у Дому здравља Смедеревска Паланка почела је борба за што бољу организацију рада служби, али и за набављање недостајуће опреме, коју или уопште никад нисмо имали, или је застарела, набављена пре пар деценија. Проблем су била и велика дуговања заостала из претходног периода, од којих су бројна покривена, али нека нажалост и даље актуелна, јер постављање једне здравствене установе на здраве основе не може бити лак и краткотрајан процес. До унапређења никад не би дошло да се општина Смедеревска Паланка није финансијски укључила и унапредила примарну здравствену заштиту.

Шта је то учињено уназад 10 месеци уз помоћ локалне самоуправе, али и Републичког фонда за здравствено осигурање, као и Министарства здравља Републике Србије? Кренимо од почетка.

  1. Редизајниран је сајт Дома здравља Смедеревска Паланка. Сајт се сада ажурира готово свакодневно, и сада пацијенти лакше долазе до свих потребних инормација. Сајт се налази на адреси www.dzsmedpalanka.rs
  2. Набављен је нов рендген апарат. Ради се о наjсавременијем дигиталном стабилном РТГ систему „Visaris Vision U“ који је после 37 година заменио стари апарат на одсеку пнеумофтизиологије, односно у новоформираном радиолошком кабинету.
  3. Санирана је и адаптирана амбуланта дома здравља у Азањи. Санација је подразумевала замену комплетне столарије савременом ПВЦ столаријом, постављање нових олука (хоризонталних и вертикалних), поправке крова, комплетно унутрашње кречење и занављање масне фарбе на зидовима, реконструкцију оба тоалета (за пацијенте и за особље – постављање зидних и подних керамичких плочица, нових санитарија, као и бојлера за топлу воду на свим точећим местима), постављање ЛЕД расвете, итд.
  4. Формиран је вакцинални пункт адаптацијом просторија бивше Апотеке „Здравље“ у Смед. Паланци, који је све време вакцинације грађана против КОВИД-19 апсолутно задовољавао све услове за брз „проток“ пацијената и вакцинацију великог броја људи у једном дану. Набављена су и три нова расхладна уређаја за вакцинални пункт, те омогућени услови за чување свих доступних вакцина против КОВИД-19.
  5. Инсталиран је савремен систем видео надзора у централној згради дома здравља, те тако повећана безбедност запослених, али и обезбеђена имовина. Ради се о видео надзору са камерама високе резолуције, а могуће је и праћење система на даљину.
  6. Купљена су 4 аутомобила за теренске службе дома здравља. У питању су половни аутомобили са гаранцијом продавца, који су редовно одржавани у овлашћеном сервису (два аутомобила Fiat Grande Punto, један аутомобил Škoda Fabia, један аутомобил Fiat 500L, сви са комплетном опремом ). Овом набавком су зановљена возила Дома здравља Смедеревска Паланка, те више неће бити у употреби возила која су била стара и до 24 године.
  7. Набављен је најсавременији (четвородимензионални) ултразвучни апарат. Апарат је набављен у сарадњи Дома здравља Смедеревска Паланка и Републичког фонда за здравствено осигурање, као вид подршке опремању новог радиолошког кабинета дома здравља. Овај ултразвучни апарат (SonoScape P50) је веома квалитетан, има високу резолуцију и видљивост, као и шири спектар дијагностичких могућности.
  8. Све сеоске амбуланте дома здравља су опремљене ЕКГ апаратима. Наиме, дом здравља је у сарадњи са „The Serbian American Medical Association“ реализовао пројекат опремања свих сеоских амбуланти апаратима за електрокардиографију, те тако значајно унапредио рад истурених сеоских амбуланти.
  9. Набављен је нов пацијентски монитор за Службу хитне медицинске помоћи. Ради се о „Vismo“ пацијент монитору реномираног јапанског произвођача Nihoh Kohden, који служи за праћење виталних параметара пацијента (ЕКГ, крвни притисак, број респирација, сатурација крви кисеоником, итд.).
  10. Набављен је нови модерни сервер, са идејом да убрза рад Интегрисаног здравственог информационог система о пацијентима.
  11. Набављено је 15 компјутера (са мониторима), као и 15 ласерских штампача. У сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу, обезбеђена су још два десктоп рачунара са мониторима, као и модеран фотокопир апарат ради остварења значајних уштеда у копирању.
  12. Формиране су нове просторије за ултразвучни и рендген кабинет дома здравља, те лиценциран нови рендген апарат, чиме је завршено усклађивање са законом по том питању.
  13. После много година, набављене су нове униформе за Службу хитне помоћи, Одељење за кућно лечење и здравствену негу, као и мантили за све преостале службе дома здравља.
  14. Набављен је ЦТГ апарат за Службу гинекологије (ЦТГ апарати су специјални уређаји који се користе за праћења стања фетуса, тј. његове угрожености током трудноће), а служба је опремљена и ултразвучним апаратом.
  15. Набављена је УВ лампа за собу за изолацију на педијатрији. На служби педијатрије је реализован и пројекат „Забавно ћоше“, па је део централног хола ове службе опремљен малим столовима са столицама, играчкама, као и ЛЦД телевизором који приказује садржај за децу. После много година, тапацирани су сви боксови на делу превентиву, као и столице за пацијенте.
  16. За једног лекара платили смо едукацију за примену ултразвука у болестима штитасте жлезде, а за још једног обуку из ултразвучне дијагностике трбуха и мале карлице.
  17. Додељене су и две специјализације лекарима, и то једна специјализација из педијатрије, и једна из радиологије. Дом здравља ће након завршене едукације по први пут у својој историји имати радиолога и модеран радиолошки кабинет.
  18. За читав возни парк набављена је комплетна обавезна ауто опрема, коју аутомобили и комби возила (санитети) до сада нису имали.
  19. Канцеларија за управљање јавним улагањима је у другу фазу реконструкције уврстила и пројекат градње новог дома здравља, а почетак радова на овом великом пројекту очекујемо средином 2022. године.

На крају, апелујем на пацијенте, запослене у дому здравља, као и на челнике локалне самоуправе, да у будућности развијамо још боље односе, ради унапређења здравља нашег становништва, и ради унапређења организације рада Дома здравља Смедеревска Паланка. Заједно можемо да урадимо све, потребно је само да сви имају разумевања, лоших намера нема нити сме да их буде са било чије стране, сви смо на истом задатку.

Сви запослени у дому здравља су добронамерни људи који су се трудили онолико колико је у њиховој моћи да се до свега овога дође, много чега су се одрицали, али сам и потпуно сигуран да су сви увидели такође добру намеру, коректност и праведност руководства у остваривању задатака које су пред нас ставили држава Србија и/или општина Смедеревска Паланка. У сваком случају, лично се поносим сваким запосленим, јер је свако од њих дао максимални допринос овим успесима сходно својим могућностима.

Др мед. Милан С. Матејић

в.д. директора Дома здравља Смед. Паланка

 

 

 

Please follow and like us:
Posted in Пројекти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *