ПРЕДСТАВЉНА КЊИГА “НА ЦАРИГРАДСКОМ ДРУМУ” ДР АНЕ МИЛОШЕВИЋ У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ

У историјском архиву „Верослава Вељашевић“, у препуној сали, пред мноштвом заинтересоване публике, свечано је представљена књига др Ане Милошевић, историчарке уметности из нашег града, Паланка на Цариградском друму.
Др Катарина Митровић и Др Радомир Поповић, рецензенти, говорећи о књизи, истакли су не само студиозност приступа Ане Милошевић, њено познавање релевантних извора, и зналачко коришћење архивске грађе, него и ауторкину способност да реконструише историјске прилике, да укаже на њихов смисао и значење – због чега је Паланка на Цариградском друму вредно штиво, парадигма еминентно научног приступа и незаобилазан извор за будућа истраживања.
Говорећи о свом најновијем делу, Ана Милошевић је истакла да књига представља историју Паланке током периода од 16. до 19. века, када је Цариградски друм овуда пролазио, и период напуштања и заменаривања ове саобраћајнице – када наш град постаје пука периферија, све до модерног трасирања пруге Београд-Ниш, која, отвара нове перспективе за ширење и напредак Паланке и околине.
Промоцију, која је завршена пригодним коктелом и дружењем бројне публике, умешно и са несвакидашњим стилом, водила је директорка Архива, Снежана Савић – најављујући нове сличне пројекте ове установе.

Please follow and like us:
Posted in Вести, Култура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *