ПОЧЕЛА ПРИЈАВА ПЕНЗИОНЕРА ЗА БЕСПЛАТНО БАЊСКО ЛЕЧЕЊЕ

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање расписао је Оглас за пријем захтева за упућивање корисника пензија на рехабилитацију за 2022. годину.

Право на десетодневну бесплатну рехабилитацију у бањама и лечилиштима Србије имају корисници старосних, инвалидских и породичних пензија, са пребивалиштем на територији Републике Србије, чија пензија износи до 30.978 динара, и који осим пензије немају друга лична примања.

Право да се јаве на оглас имају и пензионери који су то право остварили применом домаћих прописа и који примају пензију из иностранства (прерачунато по средњем курсу НБС на дан 1. 4. 2022. године 1€ = 117,7507 динара), под условом да збир тих пензија износи до 30.978 динара.

Уз пријаву је потребно поднети: пензијски чек; доказ о висини пензије из иностранства (извод банке, потврда иностраног носиоца социјалног осигурања и друго); попуњену пријаву са изјавом на прописаном обрасцу, где жели да користи рехабилитацију, да осим пензије корисник нема других личних примања, да није користио рехабилитацију у 2020. и 2021. години и да овлашћује Фонд ПИО да у његово име и за његов рачун може да закључи уговор о пословној сарадњи са установом у којој ће користити право на рехабилитацију. Корисник може да приложи и расположиву медицинску документацију, уколико је поседује.

Пријаве се подносе удружењима, односно одборима корисника пензија са подручја филијале Фонда на којој корисник има пребивалиште, а могу се поднети и у најближој организационој јединици Фонда, уколико пензионер у време подношења пријаве борави ван свог места становања. Корисници са територије АП Косово и Метохија са пребивалиштем, односно боравиштем ван територије АП Косово и Метохија, пријаве подносе најближој филијали Фонда према месту пребивалишта, односно боравишта.

Пријаве на оглас подносе се од 5. априла, закључно са 21. априлом 2022. године.

Ранг листа пензионера који испуњавају услове за упућивање на рехабилитацију објављује се двадесет првог радног дана од дана истека огласа. На ранг листу се може поднети приговор надлежној комисији у року од пет радних дана од дана њеног објављивања на огласној табли.
Комисија је дужна да у року од пет радних дана размотри приговоре и утврди коначну ранг листу.

У поступку пријављивања, удружења пензионера и пензионери су у обавези да се придржавају свих прописаних мера безбедносно-здравствене заштите.

Please follow and like us:
Posted in Вести, Друштво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *