ПОСАО ЗА 34 ЛИЦА- ДОДЕЉЕНИ УГОВОРИ ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ И НОВО ЗАПОШЉАВАЊЕ

Данас је ручено  34 уговора, за 11 послодаваца који запошљавају 13 лица и за 23 лица која су основала своје предузетничке радње. Уговори су додељени на основу јавних позива Општине Смедеревска Паланка и Националне службе за запошљавање, за шта су опредељена укупна финансијска средства у износу од 11.764.705,88 динара. На тај начин, кроз директну финасијску подршку послодавцима и незапосленим лицима, биће запослено 34 незапослених лица са евиденције смедеревске НСЗ. Уговоре је уручио председник општине Никола Вучен.

Општина Смедеревска Паланка први пут учествује у неком од програма Националне службе за запошљавање. У јануару ове године први пут је основан Локални савет за запошљавање. -Јако ми је драго што људи са пуно ентузијазма виде себе у сопственим пословима, а то је нешто што је најбитније за успех и могућност да се осамостале. Следеће године Општина планира да определи још већа средства, с обзиром на показано велико интересовање наших суграђана, рекао је председник општине.

Општина Смедеревска Паланка до пре неколико година бројала преко четири хиљаде незапослених лица на евиденцији завода за запошљавање. -Са поносом могу рећи да се тај број преполовио. Радили смо на отварању радних места, довођењу инвеститора и то се исплатило. Наравно да нисмо задовољни, циљ нам је да тај број буде још мањи. Ако упоредимо податке из августа прошле и ове године, број незапослених се смањио за око 20 одсто, истакао је Вучен.

Александра Богић у име Националне службе за запошљавање у Смедереву изразила је задовољство када је реч о сардањи са општином Смедеревска Паланка, с обзиром на то да је ово први пут да у овој локланој самоуправи реализован овакав заједнички пројекат. Она је истакла да је општина имала слуха за новим запошљавањима и да је пружила могућност својим суграђанима да лакше дођу до запослења. -Ова сардања ће се наставити и то ми је посебно драго, истакла је Богић.

За субвенције за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих издвојено је укупно 3.921.568,63 динара од којих је 2.000.000,00 издвојила Општина и 1.921.598,63 динара издвојила Национална служба за запошљавање. Опредељена средства ће омогућити да 17 лица са евиденције Националне службе-испоставе Смедеревска Паланка заснује радни однос.

Додељује се у једнократном износу од 200.000,00 динара, односно 240.000,00 динара за незапослене особе са инвалидитетом.

 

За субвенције за самозапошљавање издвојено је укупно 7.843.137,25 динара од којих је 4.000.000,00 издвојила Општина и 3.843.137,25 динара издвојила Национална служба за запошљавање. Опредељена средства ће омогућити да 26 незапослених лица са евиденције Националне службе- испоставе Смедеревска Паланкаоснују своје предузетничке радње.

Додељује се у једнократном износу од 300.000,00 динара, односно 330.000,00 динара за незапослене особе са инвалидитетом.

 

 

Please follow and like us:
Posted in Вести, Економија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *