ОДРЖАНА ШЕСНАЕСТА ЗИМСКА ШКОЛА ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

Председник општине Никола Вучен и директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе Смедерево, Горан Павловић отворили су данас Шеснаесту зимску школу за пољопривреднике са подручја општине Смедеревска Паланка.
Вучен је поздрављајући присутне рекао да је општина ове године определила четири пута већа средтва за подстицај пољопривре и пољопривредних произвођача него ранијих година. Он је истакао да је општина била у великим финасијским проблемима и пред банкротом, али да је сада ситуација много другачија. -Ове године смо определили 4,5 милиона динара за субвенционисање пољипривредних газдинстава за куповину опреме што ће износити од 50 до 200 хиљада динара по домаћинству. Конкурс ће бити ускоро расписан јер очекујемо сагласност Министартсва пољопривреде и трајаће док се не потроше средсва намењена за ову сврху. За осемењивање грла определили смо милион динара и 2,5 милиона за противградну заштиту, рекао је председник општине.
Семинару се одазвао велики број пољопривредних произвођача који су данас могли да се упознају са предлогом соримента за пролећну сетву и сетву сунцокрета. Такође су присуствовали предавању о појави и ширењу фитоплазми на виновој лози и контроли плодности земљишта. Представници Пољопривредне саветодавне и стручне службе пољопривредницима су предочили на који начин могу да изврше упис у Виноградарски регистар, говорили о трошковима на пољопривредним газдинствима, осигурању и кредитима у пољопривреди, јачању конкурентности производње као и о развоју руралног туризма.
Поред предавања и едукације намењене пољопривредним произвођачима, данас су у холу општине могли да се преузму и електронски идентификациони бројеви намењени регистрованим пољопривредним газдинствима у сврху конкурисања за подстицајна и субвенционисана средтва која издвајају Министасртво пољопривреде и локлана самоуправа
Please follow and like us:
Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *