ТРИБИНА ФОНДАЦИЈЕ “ДАЈАНЕ ПАУНОВИЋ” – ПАЛАНКА ЈЕ ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ У ОБЛАСТИ ПОПУЛАЦИОНЕ ПОЛИТИКЕ

У организацији Фондације „Дајана Пауновић“, а у сарадњи са локалном самоуправом, у сали Градске библиотеке, одржана је трибина под називом „Друштвени дијалог – Представљање циљева, законодавног оквира и мера Републике Србије у области популационе политике и политике равноправности полова”. На трибини су говорили Дајана Пауновић оснивач , Марко Матић председник Управног одбора Фондације и председник општине, Никоал Вучен.
-Популациона политика препозната је како од државних институција, тако и од невладиног сектора, као високо позиционирана на агенди приоритета, зато морамо заједно да подижемо свест код грађана о овој теми и да пружамо подстицајне мере како бисмо добили пун ефекат, због чега смо данас овде, рекла је поред осталог Дајана Пауновић.
Фондација се активно бави родном равноправношћу, социјалном политиком, као и конципирањем и активним промовисањем мера популационе политике, јер то проблематика на терену захтева. Поред бројних активности, као што су иницирање златног ордена Свете мајке Анастасије, ИТ описмењавање деце, додела бесплатних уџбеника, покретање првог фудбалског фестивала у Србији, оснаживање нашег народа на Косову и Метохији путем разних донација, сарадња са Српском православном црквом, Фондација има феноменалну сарадњу и са приватним сектором и са државним институцијама, објаснила је Пауновићева, додајући да Фондација има четири канцеларије – две у Београду, једну у Новом Саду, једну на Косову и Метохији.
Председница Фондације је посебно похвалила Локални акциони план и навела да је општина Паланка једна од ретких у Србији која тај план и спроводи. Мере популационе политике које се спроводе на подручју општине, и већ дају резултате, изнела је као пример добре праксе.
-Да би мере дале пуне резултате, неопходно је да се препозна специфичност сваке средине, а улога локалних самоуправа у томе је незаменљива. Први пут у историји ове земље донете су озбиљне мере на плану побољшања наталитета и решавања проблема беле куге. Као невладина организација, Фондација ће заједно са државним институцијама и локалним самоуправама, да помогне, јер је то дуг свих нас према друштву, будућим генерацијама и нашој деци, рекао је Матић.
Председник општине, Никола Вучен рекао је да је општина Смедеревска Паланка у периоду 2020. и 2021. године озбиљније приступила развијању механизама у области родне равноправности и предузела све мере и активности у циљу подстицања равномерне заступљености жена и мушкараца из различитих средина, урбаних и руралних, и вишеструко маргинализованих група жена у свим сферама политичког и јавног одлучивања у вршењу јавних функција у органима јединице локалне самоуправе.
Скупштина општине је донела Одлуку о усвајању Европске повеље о родној равноправности, именовала Комисију за родну равноправност и уз техничку помоћ „СВИС ПРО“ израђен је Локални акциони план за родну равноправност на територији општине. Форнмирана је женска одборничка мрежа. Много тога је урађено и у потпуном изједначавању различитих полова у радно-правним односима.
– Локалним акционим планом обухватили смо разне активности у циљу унапређења здравља и образовања као и економског оснаживања жена из руралних подручја као и жене из других рањивих и више рањивих група, изјавио је Вучен.
-Предузели смо активности подстицања популационе политике посебно у области олакшица за породице са двоје и више деце. То подразумева право на новчану помоћ породици за новорођену бебу, бесплатан боравак за треће дете у вртићу, право на бесплатну ужину, право на помоћ за четврто и свако наредно дете, рекао је председник општине.
Вучен је на крају захвалио Дајани Пауновић и њеној фондацији на идејама и предлозима на побољшању положаја жена у нашој општини и мерама за унапређење популационе политике. Такође је закључио да родна равноправност се не своди само на квоте за Парламент или за Скупштине локалних самоуправа, већ треба поспешити учешће жена у свим областима друштвеног живота.
Please follow and like us:
Posted in Вести, Друштво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *